händer i ring med varsin smartphone och solglasögon bredvidDela med dig av ditt internet för att hela familjen ska kunna surfa i husvagnen eller sommarstugan. Foto: DisobeyArt/Shutterstock.com

Nyheter

Många svenskar kommer att resa inom landet under sommaren. För att kunna göra det man vill av semestern är det då viktigt att ha ett bra mobilnät, om du till exempel vill streama till tv:n i stugan eller husvagnen. Telenors nätexpert Magnus Österholm ger sina bästa tips till Husbil & Husvagn för hur du kan göra streamingupplevelsen bättre på din resa.

Dela med dig av ditt mobilnät 

Om någon i sällskapet har extra mycket surf i sin telefon, kan den mobiltelefonen användas som accesspunkt. Det innebär i princip att mobilen tar den rollen som en router vanligtvis har, så att andra kan ansluta till mobilsurfen. Den som har surfen kan gå in i inställningar och starta internetdelning, så kan familj och vänner ansluta dit via wifi.

Om det är dålig täckning där ni befinner er är det bra att placera den internetdelande mobilen högt upp. Den som vågar kan till exempel lägga den på ett tak eller rentav hissa upp den i flaggstången. Kom bara ihåg att ta med telefonen in om det finns risk för regn.

Du kan också lösa internetdelningen med att köpa en billig router i närliggande affär, beställa ett extra simkort från mobiloperatören och sedan stoppa detta simkort i routern. Den kan du sedan ta med dig som ett slags hemmanätverk, och ansluta exempelvis Chromecast, AppleTV eller spelkonsol. 

Förbered genom nedladdning och extra batteri

Många streamingtjänster låter dig ladda ner videor och filmer till offline-läge, så att du kan titta på dem senare oavsett om du har internetanslutning eller inte. En bra idé är därför att ladda ner de filmer du vill ha innan du reser bort, så sparar du på surfen. Det går också att smita in på en restaurang eller ett café och ladda ner filerna med deras kostnadsfria wifi.

Tänk också på att ta med extra batteri till telefonen. När du streamar film laddas data hela tiden och skärmen är ständigt tänd, så mycket batteri går åt. Ett knep för att spara batteri är att dimma ner ljusstyrkan på skärmen när det är möjligt.