Satellit i rymden som kan leverera internetuppkoppling till jorden som syns i bakgrunden.Elon Musks rymdföretag kan leverera internetuppkoppling från deras satelliter i rymden redan till sommaren. Foto: AlexLMX/Shutterstock.com

Erbjudanden

Det amerikanska företaget SpaceX kan ha tillräckligt många satelliter på plats redan till sommaren för att kunna erbjuda ”måttlig” internettäckning till ett flertal platser runt om i världen. Eventuellt kan SpaceX satellitinternet leverera internetuppkoppling från deras satelliter i rymden innan 2021, skriver Computer Sweden.

Elon Musks företag SpaceX, som grundades 2002, kan redan till sommaren ha tillräckligt många satelliter i rymden för att kunna erbjuda internettäckning till flera platser på jorden.

800 satelliter kan försörja många platser i världen med internet

När SpaceX har fått upp sina 800 satelliter i en omloppsbana runt jorden kommer flera platser i världen att kunna använda sig av SpaceX satellitinternet Starlink.

SpaceX startade sina satellituppskjutningar redan i maj 2019. Målet är att skjuta upp tillräckligt många satelliter för att kunna erbjuda internetuppkoppling från rymden. 

Starlink-satelliter kan erbjuda hela världen internet

Under året planerar man att skjuta upp 42 000 Starlink-satelliter som ska sammanlänkas. Med de 42 000 satelliterna kommer man att kunna erbjuda hela världen internetuppkoppling. Starlink-satelliterna ska fungera tillsammans med flera små markstationer.

Markstationerna kommer att ta emot signaler från satelliterna, som sedan konverterar dem och skickar dem vidare till användaren. Det här kommer göra att även de delar av världen som har haft problem med att få till en fungerande internetuppkoppling nu kommer att få tillgång till ett fungerande internet.

Internet från Starlink-satelliter redan till sommaren

Än så länge har SpaceX skickat upp 182 stycken satelliter. SpaceX kommer inte att hinna med att skjuta upp alla satelliterna innan årets slut. SpaceX vd Elon Musk påstår att 800 satelliter i omloppsbana runt jorden räcker till för att flera platser på jorden ska kunna erbjudas åtminstone måttligt med internet.

Planen är att skjuta upp 60 satelliter per uppskjutning. Det innebär att de skulle behöva göra elva uppskjutningar till under året. SpaceX tidschema för att klara av att leverera måttligt med internetuppkoppling är att göra två satellituppskjutningar per månad. Det skulle innebära att SpaceX redan i juni kan ha över 800 satelliter i omloppsbana. Om SpaceX håller tidsschemat kan man vid årsskiftet ha 1 500 satelliter i rymden.