Starlink-raket på mörk himmel.SpaceX satellitnätverk Starlink är nu tillgängligt i södra Sverige. Foto: Icemeadow Studios/Shutterstock.com

Lanseringar

SpaceX har expanderat Starlink och nu ingår även Sverige i de 32 länder som kommer få tillgång till det omtalade satellitnätverket. Redan nu kan södra Sverige, mer exakt trakterna kring Falkenberg och Växjö samt Gotlands södra spets, använda tjänsten. Först om ett år blir det övriga Sveriges tur. Det skriver Mobil.se.

Nu har Elon Musks internetuppkoppling via satellit tagit sig ända till våra breddgrader. Musks företag SpaceX har nämligen expanderat Starlink-nätverket som fått ny täckning och nu omfattar hela 32 länder (eller i alla fall delar av dem). Och Sverige är ett av dem.

”Bara” delar av södra Sverige som kan använda tjänsten i dagsläget

I dagsläget är det bara södra Sverige som har tillgång till den omtalade satallituppkopplingen. Eller i alla fall i delarna upp mot Falkenberg och Växjö, men även kring Gotlands södra spets. Tjänsten är enligt SpaceX redan lanserad, och de som lägger en beställning på en Starlink-enhet kan alltså räkna med en leverans nu.

Dags för övriga Sverige att kopplas upp om drygt ett år 

Enligt uppgifter från SpaceX kommer även övriga delar av Sverige få tillgång till satellituppkopplingen, men det kommer att ske först under det första kvartalet 2023. Det vill säga om drygt ett år.

SpaceX har uppdaterat Starlinks programvara

För ett par månader sedan meddelade SpaceX att de gjort en uppgradering av Starlinks programvara som drog ner på energiförbrukningen så pass mycket att den ska kunna drivas med hjälp av strömmen från ett fordon. Och det betyder ju att uppkopplingen även fungerar i till exempel husbilar.

Introducerade även Starlink Roaming för ökad mobilitet

Samtidigt som programuppgraderingen lanserade SpaceX även Starlink Roaming. Precis som namnet skvallrar om ska tjänsten göra satellituppkopplingen mer mobil.