gatukorsning i SkövdeVanligtvis är det delar av städerna som får 5G i början. Men i Skövde har hela staden fått tillgång till nätet på en gång. Foto: TTphoto/Shutterstock.com

Mobilnät

Över 20 städer i Sverige har fått ta del av Telias 5G-nät hittills. Nu är det Skövdes tur. Dessutom är staden först ut med att få hela sitt mobilnät uppgraderat, enligt Telia.

Skövde blir den 22:a staden där Telia slår igång sitt 5G-nät. 5G-täckningen finns redan i hela staden, meddelar Telia i ett pressmeddelande. Samtidigt har också det befintliga 4G-nätet blivit uppgraderat så att det har dubbelt så hög kapacitet.

Skövdes näringsliv har stor nytta av 5G

Skövde är en stad som växer och där många olika sektorer har nytta av ett riktigt bra mobilnät. Det finns en högskola, näringslivet är aktivt och staden är stor inom dataspelsteknik. Dessutom är centrala delar av fordonsindustrin i Sverige baserade i Skövde.

– I båda fallen är en väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät viktigt. Det känns därför extra kul att Skövde nu blir den första staden där hela mobilnätet uppgraderats till 5G, säger Staffan Åkesson, Teknisk chef, Telia Sverige.

Koppla upp dig med Telias abonnemang och 5G-mobil

Det här betyder att den som bor i Skövde och har ett 5G-abonnemang hos Telia kan koppla upp sig på nätet från och med nu. Det krävs även att du har en smartphone som är redo för det modernare nätet.

Att använda 5G-nätet kommer dels göra uppkopplingen snabbare och dels ge användaren betydligt högre datahastigheter. 5G öppnar också upp för nya höjder och användningsområden för mobilnätet, till exempel inom transportindustrin och mobilspel.

Utbyggnaden fortsätter över hela Sverige

Telia fortsätter dessutom att bygga ut 5G-nätet i övriga kommunen utanför staden. Det arbetet är en del av den större utbyggnaden över landet, som ska nå 90 procent av befolkningen till år 2023 och hela 99 procent år 2025. 

Planen är att 5G-nätet ska täcka över 90 procent av landets yta, som 4G-nätet redan gör i dag.