Samsungs logga på en fasadSamsung ska börja satsa på 5G och utmana storspelare som Huawei och Ericsson. Foto: SUNG YOON JO/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Samsung ger sig in i 5G-matchen. Det sydkoreanska bolaget tror sig ha en möjlighet att ta över flera marknadsandelar nu när Huawei ses som en säkerhetsrisk, rapporterar Reuters. Samsung ska redan nu ha flyttat över personal från andra avdelningar till att jobba med 5G-näten.

Huawei upplever en turbulent tid och många länder tvekar till att använda det kinesiska bolagets 5G-nät. Oron är stor över att den kinesiska staten ska spionera på länderna med hjälp av näten. Länder som USA, Nya Zeeland och Australien har redan stoppat bolaget från att verka i sina länder.

De problem som Huawei står inför har öppnat upp en möjlighet för sydkoreanska Samsung att ta över stafettpinnen. Enligt källor till Reuters ska bolaget ha flyttat både chefer och personal från mobiltillverkningen till att istället satsa på 5G-näten.

I ett uttalande till nyhetsbyrån säger bolaget att Samsung vill leda den globala 5G marknaden oavsett vad som händer med andra bolag. Enligt källor ska dock satsningen ske just nu eftersom att man sett att det finns goda möjligheter att utöka sina marknadsandelar när Huawei befinner sig i en tuff situation.

Har bara tre procent av telekommarknaden

Samsung är långt ifrån att vara en ledande aktör inom 5G. I dagsläget har det sydkoreanska företaget cirka tre procent av den globala telekommarknaden medan Huawei har 28 procent.

Dessutom kommer Samsung få tampas med två framstående aktörer i Ericsson och Nokia.

Samsung  behöver anställa fler

För att Samsungs 5G-satsning ska bära frukt måste bolaget anställa flera. Flera analytiker pratar om tusentals personer. Bolaget måste hitta kompetent personal och därför har man frågat regeringen om hjälp med att rekrytera toppingenjörer.

Det är viktigt med personal för att dessa satsningar ska gå vägen. Både Nokia och Ericsson har runt 100 000 anställda medan marknadsledande Huawei nästan har dubbelt så många.