Så kan du installera mobilt bredband i bilen

Nyheter

Det kommer knappast som en överraskning att tekniken tar stora steg mot nya tjänster och möjligheter, inte heller att våra bilar blir allt smartare. Telia har snappat upp detta och lanserar nu en möjlighet att installera mobilt bredband i din bil utan att den behöver varken vara ny eller dyr. 

De senaste åren har flera biltillverkare uppmärksammat trenden till en större inarbetning av mobilt bredband i bilen. Tidigare har färddatorer främst syftat till att kunna lokalisera bilen och elektroniskt kontrollera dess system. På senaste tiden har dock tekniken tagit ett rejält kliv och BMW, Tesla med flera erbjuder numera möjligheten att kunna hantera din bil via mobiltelefonen men även möjligheten att använda inbyggda SIM-kort som mobilt bredband mot en avgift. Under 2017 har även operatören Telia presenterat en ny satsning som ska ge även äldre bilmodeller möjligheten att inkorporera mobilt bredband även i äldre bilar, genom en enkel installation. 

Det nya mobila bredbandet gäller även för gamla bilar

Telias lösning består av en hårdvara som enkelt pluggas in i bilens OBD kontakt, det vill säga diagnosuttaget för bilen. Dessa kontakter återfinns hos bilar tillverkade efter 2001 enligt EU standard eller 1996 om bilen är tillverkad i USA. Det är även numera standard i många andra maskiner som utombordsmotorer, vilket kanske skulle ge möjligheten att även ansluta fler typer av fordon till Telias nätverk. 

Tips! Telias nya mobila bredband till bilen går att hantera från en app.

Själva hanteringen av det mobila bredbandet, spårningen av bilen med mera sker genom appen ”Telia Sense” som enkelt låter dig manövrera dina alternativ. 

Kostnaden och funktionen av ett mobilt bredband i bilen

Frågan som du kanske ställer dig är hur mycket denna lösning skulle kosta? Hårvaran kostar i sig 1495 kr direkt från Telias webbshop – observera dock att det likt vanliga mobila bredband utgår en kostnad för din användning. I nuläget erbjuder Telia exempelvis 20 GB i månaden för 99 kr med möjlighet att köpa till 10 GB vid behov för lika mycket, det är med andra ord ingen fråga om en reserverad teknik utan den kan förväntas få ett stort genomslag hos de flesta operatörer. 

Genom appen ”Telia Sense” ska du även kunna reglera ditt mobila bredband genom mobilen och det är i nuläget ingen bindningstid. Den månadsvisa kostnaden är svår att jämföra då få erbjuder liknande lösningar, men vid en jämförelse av mobila bredband i allmänhet verkar priset mycket konkurrenskraftigt. 

Traditionella lösningar för mobilt bredband även till bilar

Om detta inte låter lockande kan du alltid teckna ett vanligt mobilt bredband. Det finns nämligen många operatörer som erbjuder bra priser och även täckning så att det mobila bredbandet enkelt kan tas med på resor i bilen eller till sommarstugan. Du kan enkelt jämföra mobila bredband för att se om någon operatör har en bra lösning för dig.