Foto: Pressbild/Tre

Nyheter

På den svenska mobilmarknaden finns det idag en väl fungerande konkurrens. Men när frekvenserna som ska användas till 5G-nätet delas ska det ske i form av auktion. Det tror Tres vd Johan Johansson kommer leda till försämrad konkurrens.

Sverige har bland de billigaste mobilabonnemangen i hela EU. Mycket tack vare konkurrensen som drivit på utvecklingen av nya tjänster. En auktion av 700-MHz-bandet kan leda till färre konkurrerande aktörer.

PTS vill hålla auktion om frekvensbandet till 5G

Radiofrekvenser är den viktigaste byggstenen för att en mobiloperatör ska kunna tillhandahålla mobila tjänster. Tillgången på frekvenserna är dock begränsade. Därför vill Post- och telestyrelsen, PTS, hålla i en auktion där operatörerna får buda på frekvensbandet som kommer användas för 5G.

Tres vd Johan Johansson uttrycker sina åsikter gällande detta i en debattartikel i SvD. Han menar att det kommer leda till försämrad konkurrens på marknaden. Anledningen är att endast ett fåtal aktörer kommer ha råd att köpa något frekvensband. 

Johansson tror att en auktion kommer leda till en långsammare utveckling av 5G.

Auktion gynnar Telia

I debattartikeln fortsätter Johan Johansson att framföra sin kritik mot PTS. Han menar att ett auktionsupplägg gynnar statliga Telia. Att köpa andelar i 700-MHz-bandet kräver mycket pengar, vilket Telia har, skriver han.

PTS själva tror dock inte att en auktion kommer leda till försämrad konkurrens. Detta då man infört begränsningar att en aktör max får köpa 40 MHz, vilket är två tredjedelar av de tillgängliga frekvenserna. Det innebär att minst två operatörer kan köpa frekvenser.

Beroende på hur de olika aktörerna väljer att agera kan det dock bli fler som förvärvar frekvenser.

PTS vill inte ge alla aktörer utrymme i frekvensbandet

Anledningen till att man infört en auktion är att PTS inte vill att alla aktörer ska få utrymme i frekvensbandet. Det har att göra med att det kan få negativa effekter på marknaden.

– Onödiga begränsningar i en spektrumauktion kan ge negativa effekter för innovation på marknaden och i förlängningen begränsa den långsiktiga konsumentnyttan, skriver PTS generaldirektör Dan Sjöblom som en replik till Johan Johansson, i SvD.