Ikoner kopplade till 5g med blurrad stadsbild och motorväg på sidorna.Företaget Proptivity vill förbättra förutsättningarna för god 5G-uppkoppling inomhus. Foto: jamesteohart/Shutterstock.com

Mobilnät

Tekniken i framtidens mobila nätverk bäddar förvisso för allt högre överföringshastigheter och nya digitala möjligheter, men att få lika god täckning inomhus som utomhus verkar fortfarande vara en utmaning. Nystartade företaget Proptivity vill ändra på det och ska ta fram en lösning för högpresterande 5G i kommersiella fastigheter. Det skriver Telekom idag.

Enligt det nya företaget Proptivity, uppbackade av Stronghold och Niam som investerare, sker 80 procent av all mobil dataanvändning inomhus. Men trots att de moderna mobilnäten kan erbjuda höga överföringshastigheter och väldigt många nya digitala möjligheter, verkar god inomhustäckning fortfarande vara en relativt stor utmaning. 

Proptivity har därför tagit fram en lösning som ska förbättra förutsättningarna för 5G i inomhusmiljöer.

Proptivity bygger neutrala 5G-nät

Proptivity ska bygga neutrala 5G-nät. Det betyder att alla operatörer kommer ha möjlighet att tillämpa tekniken i sina egna 5G-nät. Företaget kommer inte bara ansvara för planeringen, utan även för installation och teknisk drift.

“Gigabit 5G” riktar sig till fastighetsägare

Lösningen går under namnet Gigabit 5G och riktar sig främst till fastighetsägare som vill kunna erbjuda både hyresgäster och besökare riktigt hög 5G-prestanda. Enligt Urban Edenström, grundare av Stronghold Invest, kommer Gigabit 5G ge marknadens högsta uppkopplingshastigheter i både säkra och riktigt stabila nät.

Vill möta det stora behovet av riktigt bra inomhustäckning

Mikael Lundman, VD på Proptivity, menar att de ser ett stort behov av just en sådan här lösning, och berättar i ett pressmeddelande att de har stora framtidsplaner. De satsar på att bli den ledande aktören i både Norden och Baltikum, med en relaterad investering på tre miljarder i deras Gigabit 5G inom en femårsperiod.