Bärbar dator med uppfälld skärm med mus och mobil på sidorna.Analysföretaget Canalys konstaterar att det är tufft läge på pc-marknaden i Västeuropa just nu. Foto: guteksk7/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt nya siffror från analysföretaget Canalys föll pc-leveranserna i Västeuropa med 18 procent under det andra kvartalet 2022. Värst drabbad var marknaden för bärbara datorer som tappade hela 26 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det skriver ComputerSweden.

Läget är tufft för pc-marknaden i Västeuropa, enligt ny statistik från Canalys. Den totala försäljningen av stationära och bärbara enheter föll med 18 procent under det andra kvartalet 2022 och landade på 12,3 miljoner enheter. Leveranserna av bärbara datorer gick ner med hela 26 procent jämfört med samma period 2021.

Störningar i leveranskedjan är främsta orsaken till raset

Den främsta förklaringen bakom det kraftiga raset sägs vara störningar i leveranskedjan. Viktiga regioner och städer i Kina stängdes ner, vilket så klart drabbade både hamnar och fabriker rätt hårt.  Man kunde förvisso köra igång med produktionen igen i slutet av maj, men det lyckades tydligen inte väga upp allt trassel i början av kvartalet.

Det skakiga ekonomiska världsläget och den skenande inflationen har inte förbättrat förutsättningarna direkt.

Lenovo är fortfarande Västeuropas pc-gigant

Titeln som Västeuropas största pc-leverantör innehas fortfarande av Lenovo. Tillverkarens försäljning minskade med 8 procent och landade på totalt 3,8 miljoner sålda enheter. HP landar på andraplats med 3 miljoner sålda enheter efter ett tapp på 17 procent, och Dell på tredjeplats med 1,8 miljoner sålda enheter efter att ha tappat 18 procent under det andra kvartalet.

Acer tog sig upp på en fjärdeplats då försäljningen landade på drygt 1 miljoner enheter.

Apple stod för det kraftigaste raset bland de stora tillverkarna

Det kraftigaste försäljningsraset bland marknadens största tillverkare stod Apple för. Nedgången på hela 42 procent jämfört med förra året gjorde att försäljningen landade på totalt 800 000 sålda enheter, och Apple hamnar därmed på plats fem.

Det var inte bara problemen med leveranskedjan som gjorde livet tufft för Apple. Enligt uppgift ska även deras relativt höga produktpriser ligga bakom nedgångarna.