Här är området där det surfas som mest i Sverige

Undersökningar

Att internet har stor betydelse för svenskarna är inte någon nyhet. Det surfas mycket i hela landet men det finns ett området i landet där invånarna surfar hela 2,5 gånger så mycket som rikssnittet.

Surfandet blir allt viktigare för svenskarna och i många avseenden styr vi våra liv genom internet. Med fri och mobil surf kan vi idag vara uppkopplade var vi vill, när vi helst känner för det. 

I Norrland surfas det mest i Sverige

Sträckan mellan Strömsund i Jämtland, via Älvsbyn och upp till Gällivare i Lappland har kommit att kallas ”surfbältet”. Här surfas det bra mycket mer än rikssnittet, hela 2,5 gånger så mycket. Det var Tele2 som upptäckte detta då man sammanställde trafikdata för mobil och mobilt bredband i det rikstäckande nätet.

– Surfbältet är ett perfekt exempel på hur tillgången till uppkoppling trycker gasen i botten på den utvecklingen och det är därför vi de senaste åren har investerat miljarder i att göra våra nät till världens bästa. Vi fortsätter den resan i vår ambition om ett mer uppkopplat Sverige där alla ska kunna fortsätta njuta av full uppkoppling var man än befinner sig i landet, säger Samuel Skott, vd på Tele2 Sverige, i ett pressmeddelande.

Inte förvånande att internetanvändning ökar i Norrland

Att det är i just Norrland man sett en sådan stor ökning av internetanvändandet är inte förvånande. På många platser kan det vara långt till närmaste sjukhus, matbutik och liknande. Detta skapar behov av kommunikation och det är där surfandet kommer in i bilden. Tele2 har även satsat på att bygga ut sina nät så att 99,9 av Sveriges befolkning ska kunna vara uppkopplade fullt ut.

– Surfbältet och de här siffrorna krossar den gamla myten om att den mobila uppkopplingen skulle vara bättre i storstäderna än i Norrland, säger Samuel Skott.

Surfbältet kan vara en indikation på svenskarnas framtida internetanvändning

Svenskarna, och inte bara de som verkar i surfbältet, är redan nu flitiga surfare. Enligt en global lista är Sverige i topp över länder där internet betyder som mest. Och inget ser ut att ändra på det. Användningen av internet bara ökar och ökar vi tar in allt mer information. Vem vet, kanske kan surfandet i surfbältet vara en fingervisning på hur internetanvändningen i Sverige kommer se ut i framtiden.