Foto: RistoH/Shutterstock.com

Mobilnät

Finska telekomföretaget Nokia har länge kämpat i motvind. Nu ser dock vindarna ut att ha vänt. Företaget har nämligen vunnit kampen om att få leverera 5G i USA tillsammans med T-mobile. Affären väntas bli den största någonsin i branschen.

Nu står det klart att det finska bolaget Nokia ska vara med och leverera 5G i USA tillsammans med mobiljätten T-mobile.

Nokia ska förse T-mobile med utrustning till ett värde av cirka 3,5 miljarder dollar, eller 30 miljarder kronor. Det gör affären till den största någonsin på 5G-marknaden.

Det är den amerikanska grenen inom tyska T-mobile som Nokia kommer samarbeta med.

Nokia har länge uppvisat sämre resultat

Att Nokia fick igenom affären kom som en skänk från ovan för företaget. Bolaget har under en längre tid uppvisat sämre resultat. Mycket på grund av att efterfrågan på 4G-nätverk har minskat sedan 2015.

Detta ger inte bara Nokia möjligheten att återigen uppvisa goda siffror, man kan nu på allvar även ta upp kampen med Huawei och Ericsson. Två jättar på 5G-marknaden.

Att Nokia överhuvudtaget gav sig in i affären var ett tufft steg att ta. Konkurrensen är hård och dalande vinster är idag vardag för många företag i branschen. 

5G är en förutsättning för att utvecklingen med IoT-tjänster ska kunna fortsätta framåt

Den femte generationens mobila nätverk innebär inte bara snabbare surfhastigheter för alla mobilanvändare. Nätverket ska även vara betydligt mer stabilt än dagens 4G. Detta är i sin tur en förutsättning för att utvecklingen med IoT-tjänster ska kunna fortsätta framåt, exempelvis arbetet med självkörande bilar.

Info! IoT, eller internet of things som det heter, är ett samlingsbegrepp för utvecklingen som gör det möjligt för maskiner, fordon och andra apparater att kommunicera och uppfatta sin omvärld.

Det nya mobila nätverket är viktigt för att det allt mer tekniska samhället överhuvudtaget ska kunna utvecklas.