Blå NokialoggaNokia har närmat sig Ericsson i arbetet med 5G-nätverk. Foto: 360b/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Ericsson och Huawei har varit två giganter inom 5G-nätverk men nu närmar sig Nokia. Mycket tyder till och med på att Nokia redan har passerat Ericsson, det rapporterar SvD. Bara förra året omsatte det finska bolaget 30 miljarder mer än sin svenska konkurrent.

Många har lyft fram Huawei som Ericssons främsta utmanare när det kommer till 5G-nätverk. I det tysta har dock den finska aktören Nokia smugit sig upp och faktiskt passerat Ericsson, skriver SvD. Bara förra året omsatte Nokia 238 miljarder kronor vilket var 30 miljarder mer än vad Ericsson gjorde.

Att Nokia lyckats utmana en gigant som Ericsson i sin egen paradgren, nätverk, beror till stora delar på de förvärv Nokia har gjort. Det Nokia vi känner idag är ett resultat av flera företagssammanslagningar som man kan säga började 2007 när Nokia och Siemens slog ihop sina nätbolag.

Kan mäta sig med giganterna vad gäller innovationsförmåga och storlek

Analysföretaget Gartner menar att Nokia nu kan mäta sig med giganterna Huawei och Ericsson, både vad gäller storlek och innovationsförmåga.

– Det enda objektiva sättet att mäta innovation är antalet patent, och där ligger Nokia helt klart i klass med Ericsson, säger, Analytikern Leif-Olof Wallin, till SvD.

Nokia hävdar att de har en komplett produktportfölj

I och med att Nokia kan mäta sig med Ericsson hoppas man även kunna locka till sig fler kunder. Ett argument till varför kunderna ska välja Nokia och inte Ericsson är att har en komplett produktportfölj och det har inte Ericsson.

Bolaget Sverigechef, Peter Wennerström säger att båda företagen har basstationer men för att kunna koppla upp basstationen i kärnnäten krävs även routrar och fiber, och det är det bara Nokia som har.

Ett argument som Ericsson istället använder sig av för att locka kunder är att deras 4G-basstationer är lätta att uppgradera till 5G. Det argumentet skjuter dock Wennerström ned, han menar att även Nokias produkter går att uppgradera.