Nokias blåa logga på glasfasadNokia har fått i uppdrag av franska telekombolaget Free att bygga deras 5G-nät. Foto: Sundry Photography/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Nokia har haft det tufft i några år, men nu har de äntligen fått några positiva nyheter. Det finska bolaget har fått i uppdrag att bygga ut franska Frees 5G-nät. Det skriver Svenska Yle. Nokia är tillsammans med Huawei och Ericsson ledande inom 5G-arbetet i världen.

För några dagar sedan meddelade det franska telekombolaget Free att de anlitar Nokia till utbyggnaden av sina 5G-nät i Frankrike. Forskaren Julien Nocetti tror att avtalet kan ge Nokia det lyft företaget behöver i sitt 5G-arbete.

Nokia är tillsammans med svenska Ericsson och kinesiska Huawei en ledande aktör när det gäller 5G-utbyggnaden i världen.

Även Ericsson kan gynnas av Nokias 5G-avtal

Det är inte bara Nokia som är glada över att ha tecknat ett 5G-avtal med Free. Det finns många som tror att även Ericsson kan dra nytt av ett sådant kontrakt. Det kan nämligen få EU:s medlemsländer att förstärka 5G-samarbetet inom unionen.

Det är dock viktigt att Ericsson och Nokia inte bara fokuserar på den europeiska marknaden. Som läget är idag står exempelvis Huawei för cirka 70 procent av all 4G-utbyggnad i Afrika.

Free har även 5G-kontrakt med Huawei

Det är något förvånande att Free väljer att anlita Nokia i sin 5G-utbyggnad. Telekomjätten har nämligen ansvaret för 5G-nätet i Monaco, och där har de i stället valt att anlita Huawei. Det som lockar med Huawei är både billiga lösningar och produkter.

Många experter tror dock att Free kan ha ändrat inställning mot Huawei, bland annat efter att USA införde handelsförbud med det kinesiska företaget på den amerikanska marknaden. Många länder, däribland USA och Australien, har även förbjudit Huaweis 5G-utrustning.

Misstanke om spionage har gjort flera länder tveksamma till Huawei

Det som har lett fram till den negativa inställningen mot Huawei är misstankar om att den kinesiska regeringen använder Huaweis utrustning för att spionera på andra länder.

Huawei har hela tiden nekat till alla anklagelser, men det har inte hindrat flera länder från att blockera telekomföretaget.