Nokias logga mot vit fasadNokia har anställt 350 ingenjörer för att få fart på sitt 5G-arbete. Foto: JPstock/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Nokia har under året anställt 350 nya ingenjörer för att snabba på sitt 5G-arbete. Det skriver SvD. Det finska telekomföretaget har även meddelat att de sänker sin vinstprognos för året, vilket fick börsvärdet att rasa med nästan en fjärdedel. Bara i år har börsvärdet backat med nästan 30 procent. Nokia drog även med Ericsson i fallet, vars aktie backade med drygt 3 procent.

Världen över pågår 5G-arbetet för fullt, både när det gäller att utveckla nya mobilnät och 5G-produkter. Den finska telekomtillverkaren Nokia är en ledande aktör när det gäller 5G-nät, i konkurrens med Huawei och Ericsson.

För att snabba på sin 5G-utveckling och verkligen utmana konkurrenterna har Nokia valt att rekrytera 350 ingenjörer i Finland, bara i år.

Nokias besked om massrekryteringen kom strax efter att de meddelade att de sänker sin vinstprognos för året och nästa år.

Nokias besked fick aktien att rasa

Beskedet om en sänkning av vinstprognosen fick Nokias aktie att rasa med nästan en fjärdedel av börsvärdet. Kursraset var det största för telekomföretaget på 28 år. Bara i år har det finska bolagets aktie gått ned med 30 procent. Nokias besked fick även Ericssons aktie att backa med 3,3 procent.

Även Ericsson och Huawei har bekymmer

Det är inte bara Nokia som upplever lite problem för tillfället. Ericsson har haft en del problem med amerikanska myndigheter. De har dock inte varit i närheten av Huaweis problem. USA har gjort allt i sin makt för att stänga ute Huawei från att utföra något 5G-arbete i landet.

USA har tidigare även utlyst handelsförbud med Huawei för amerikanska företag vilket ställer till det ytterligare. Detta eftersom Google står bakom operativsystemet Android som Huawei använder i sina mobiltelefoner. För nya Huawei-användare innebär det att en hel del tjänster inte längre kommer vara tillgängliga, exempelvis Play Store. Huawei kommer dock fortfarande att få använda kärnan i Android som är baserad på öppen källkod och därmed tillgänglig för alla.