Därför kan mobilt bredband vara bättre än fibernätverk

Publicerad: 2017-10-31

Under många år har utbyggnaden av fibernät pågått i snabb fart runtom i Sverige. Nu ställs frågan om fiberkostnaden är rimlig för både hushållen och landet. Mobila bredband byggs liksom fiber också ut, men till ett lägre pris. Samtidigt blir mobila bredband allt snabbare och stabilare. Är det därför värt att installera fiber till hushållen när mobila bredband ändå kan fungera som ett komplement? 

Skillnader mellan mobilt bredband och fiber jämnar ut sig

Operatörer för fiber menar på att vi i längden inte kommer klara oss utan fiber. Fiber kan ses som svaret på all digital kommunikation. Det argumenteras även för att användning av digitala tjänster i hushållen kommer att öka. Samtidigt finns det många tecken som tyder på att mobila bredband blir allt bättre och kan konkurrera med fiber. 

På sikt kommer sannolikt skillnaderna och de tekniska begränsningarna mellan mobilt bredband och fiber jämnas ut. Därför har frågan kring om det är så smart att gräva ner fiberkablar i hela landet blivit aktuell. Om bara 10-20 år finns det en möjlighet att fiber inte längre har någon funktion. 

Fiber genererar höga kostnader för både hushåll och landet

Fibernätverk kan på många olika sätt generera höga kostnader. Det anses att Sverige har runt 6 miljoner hushåll. Om alla ska ha ett fibernät, där installationskostnaden är 20 000 kr per hushåll, blir totalkostnaden uppåt 100 miljarder kronor. Mobilt bredband har istället ingen installationskostnad. Där ställs kostnaderna i förhållande till varandra. 

Ett fibernätverk kan efter sin installation leverera obegränsad mängd data. Mobila bredband kan istället ha satta datamängder. Om denna tar slut kan du behöva köpa till mer, vilket genererar till en högre kostnad. Allt beror givetvis på vilket mobilt bredband du har. Därför kan du jämföra olika operatörer för att hitta ett mobilt bredband med fri surf

Snabbare hastighet hos mobila bredband 

Syftet med fibernätverk är att öka hastigheten på surfen hos de svenska hushållen. Under installationsperioden har däremot mobila bredband blivit snabbare än någonsin. De ska numera kunna leverera tillräcklig mängd data för att täcka olika hushålls behov. Samtidigt erbjuder de även tjänsterna till ett betydligt lägre pris än fibernätverk. 

Streaming är något som är blivit allt vanligare och efterfrågas. Hastigheter som behövs för att kunna se på film från exempelvis Netflix, HBO eller SVT Play behöver i de flesta fall inte mer än 5-6 Mbit per sekund. Under bra förhållanden kan mobila bredband ge hastigheter på över 60 Mbit/s. Det är mer än vad som behövs för att surfa på datorn, titta på film, läsa nyheter eller utföra andra internetbaserade tjänster. 

Redaktionen

red@mobiltbredband.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka