händer sätter upp tapet på väggenFramtidens mobilmaster kan komma i form av remsor som sätts upp på väggen – kanske rentav i tapeterna. Foto: fotogenicstudio/Shutterstock.com

Mobilnät

Mobilantenner i tapeten? Det kan snart vara en verklighet. En forskare på KTH arbetar på en sådan lösning för 5G, skriver KTH i ett pressmeddelande.

Emil Björnson är forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Tillsammans med företaget Ericsson driver han ett projekt som ska ta fram just små antenner som fungerar som en mobilmast. Antennerna sitter i remsor som kan sättas nästan var som helst –  exempelvis väggen eller fasaden. 

Tanken är att kunna öka hastigheterna och minska energiförbrukningen, såsom 5G-tekniken har utlovat.

Signalerna når användaren snabbare

Fördelen med dessa små antenner är att de kommer närmare användaren. Signalerna  skickas elektroniskt direkt mot mobilanvändaren med olika tidsfördröjning och når därmed fram samtidigt. På så sätt kan man snabbare föra över mer data, samtidigt som mindre energi går åt.

En klassisk basstation är mekanisk och kan bara rikta signalerna åt ett enda håll.

– Att basstationer idag är stora är för att de är placerade så långt borta från mobilanvändaren. Det är som att jämföra strålkastare på en fotbollsplan med en läslampa på ett skrivbord, säger Emil Björnson.

Ett mobilt alternativ till wifi

Lösningen med ”mobilmast på löpmeter” ligger dock 5–6 år framåt i tiden. Då tror Emil Björnson att mobiltekniken via basstationer inomhus kan ersätta wifi.

– En bra idé eftersom wifi inte är utvecklat för mobilitet och inte hanterar rörelse lika bra.

Emil Björnson kommer att fortsätta arbeta med detta de kommande åren. Det kan finnas flera olika lösningar att testa. Det viktiga är att antennerna sprids ut, men det kan göras antingen i remsor eller genom att montera dem över hela fasaden. Det gäller att hitta det bästa sättet att rikta signalerna mot användaren.

Nya signalförstärkare för bättre täckning i 5G och 6G

Forskaren ska också jobba med en typ av signalförstärkare som kallas intelligenta reflekterande ytor. När 5G används blir täckningen känsligare, och de här ytorna fungerar som ett slags elektroniska speglar som skickar signalerna vidare.

Det fungerar ungefär som repeaters för wifi, men är snabbare. Förutom för det högaktuella 5G kommer reflekterande ytor bli centralt i arbetet med nästa mobilnätsgeneration, 6G.