händer knappar på tangentbort på laptopFler privatpersoner är intresserade av vpn-tjänster nu än tidigare. Foto: New Africa/Shutterstock.com

Säkerhet

Det är allt fler konsumenter som vill använda så kallade vpn-tjänster. Streamingsajter och viljan att vara anonym på nätet bidrar till att vpn-marknaden växer, skriver Dagens Nyheter.

Vpn står för virtuellt privat nätverk, och innebär att man använder en anslutning mellan två punkter i det öppna nätverket som är säker och krypterad. 

En sådan anslutning förhindrar att data samlas in och låter därför användaren surfa mer anonymt. Vpn-tjänster är särskilt vanliga hos företag, men på sistone har intresset ökat även bland privatpersoner.

Streamingutbud och integritet är det som tilltalar

En orsak till att privata konsumenter vill köpa vpn-tjänster är att få tillgång till utländska utbud hos streamingtjänster, till exempel amerikanska Netflix. Det går nämligen att teckna vpn-tjänster hos företag vars servrar finns i andra länder än Sverige.

I övrigt används vpn i Sverige framför allt av integritetsskäl.

På andra håll i världen kan det vara ett sätt att få tillgång till information och plattformar som är censurerade i det egna landet. Till exempel kan människorättsaktivister i länder som blockerat sociala medier använda utländska ip-adresser för att komma åt dem.

Internetstiftelsen: Se upp för oseriösa leverantörer

Anne-Marie Eklund Löwinder är informationssäkerhetschef på Internetstiftelsen. Hon ser egentligen inget större problem med att använda vpn-tjänster. Dock är det viktigt att kolla upp om just den tjänsten man vill använda är att lita på.

– Det är viktigt att välja en seriös leverantör, så att inte företaget använder ens information i skadliga syften.

Vpn-företag med utländska servrar kan slippa spara användardata

Ett exempel på företag som säljer vpn-prenumerationer är NordVPN . De har i nuläget 14 miljoner användare över hela världen, och över 5 000 servrar.

Enligt företaget själva har de som mål att internet ska vara fritt så långt det är möjligt. De sparar ingen data om sina användare. Det är möjligt för att lagarna i Panama, där NordVPN har sitt huvudkontor, inte tvingar dem att spara någon data. Därmed kan de inte heller lämna ut information om sina användare om stater skulle begära det.