Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Rapporter

Ericsson presenterade i förra veckan sin kvartalsrapport. Den var betydligt bättre än vad marknaden förväntat sig vilket fick aktien att skjuta i höjden med 17,5 procent.

Telekombolaget Ericsson har gått tufft de senaste åren. Men i årets första kvartalsrapport redovisar man siffror som är bra mycket bättre än många analytiker trott.

Ericsson presenterar bra rörelseresultat

Analytiker hade tidigare förutspått ett rörelseresultat på -0,59 miljarder kronor. Så blev inte fallet istället landade det på 0,9 miljarder kronor. Ericssons vd, Börje Ericsson, anser att siffrorna är glädjande men trots det återstår hårt arbete för att uppnå företagets långsiktiga mål.

Samtidigt som rörelseresultatet var bättre än väntat backade Ericssons försäljning med 24 procent. Rörelseresultatet fick även Ericssons aktie att stiga med hela 17,5 procent. Den framtida målsättningen för Ericsson är nu att öka satsningen på forskning och utveckling inom området Networks.

– Vi har en fokuserad strategi och starka planer för att nå våra långsiktiga mål, säger Börje Ekholm, till Breakit.

Har minskat personalen kraftigt

Under årets första kvartal har Ericsson minskat den totala personalstyrkan med fler än 3 000 personer. Sedan bolagets nedskärningar började i juli förra året har 18 000 personer lämnat Ericsson.

Ericsson har som plan att fram till mitten av 2018 genomfört kostnadsbesparingar om minst 10 miljarder kronor på årsbasis, jämför med årsbasis andra kvartalet 2017. Detta tror man att man ska klara av utan problem.

Börje Ekholm tror på ett starkare Ericsson om fem år och att man redan 2020 är tillbaka på banan med en rörelsemarginal på minst 10 procent.

Ericsson kan gå med vinst

I den rapport Ericsson redovisar är det tydligt att man gjort framsteg. Handelsbankens Ericssonanalytiker Daniel Djurberg tror Ericsson kan gå med vinst sett över helåret, förutsatt att inga negativa överraskningar dyker upp.

Även Nordnets sparekonom, Joakim Bornold uppmärksammar Ericssons framsteg. Men han menar samtidigt att bara för att man nu redovisat siffror är inte faran för bolaget helt över. Även om man undvikt den värsta krisen.