Se upp för att luras av ditt mobila bredbands datamängd

Publicerad: 2017-12-01

För många personer och hushåll är det betydelsefullt att kunna surfa obegränsat utan att behöva hålla koll på hur mycket data som förbrukas. Trots att ett mobilt bredband kan verka förmånligt finns det i många fall kryphål som gör att det kan sättas ett tak för hur mycket data som faktiskt får förbrukas. Därför bör du vara redo att undersöka det mobila bredband du är på väg att köpa så du inte blir fast med en surfpott du inte är nöjd med. 

Fri surf innebär inte alltid obegränsad mängd data

Något som många operatörer trycker på vid försäljning är att de har mobilt bredband med fri surf. Detta låter både bra och lockande då det framställs som att du kan surfa hur mycket som helst. Det är dock viktigt att se till att det verkligen är fri surf som gäller och att det inte är begränsat. Detta uttryck kan för många operatörer betyda en viss mängd, trots att de kallar det fri surf, men att surfmängden är så pass hög att du inte bör kunna överskrida den. 

Tänk på! Fri surf innebär inte alltid att surfen är helt obegränsad. Vissa operatörer av mobilt bredband har en maxgräns för data, även för mobila bredband med fri surf. 

Denna begränsning kan vara bra att ha insikt i, speciellt om du är medveten om att du förbrukar väldigt mycket surf. I ett stort hushåll där alla är anslutna till det mobila bredbandet med både datorer och mobiler samt streamar mycket är det lätt att surfen drar iväg. Det är ovanligt att uppnå ett tak som är satt så högt att det kan kallas fri surf, men det är alltid bra att ha i åtanke om det finns en begränsning. 

Ditt mobila bredbands kapacitet kan ibland vara otillräcklig

Operatörer kan ibland agera lömskt på så vis att de ständigt försöker hitta nya sätt att tjäna pengar på. Du kan sitta med ett väl fungerande mobilt bredband men helt plötsligt blir du tvingad att uppgradera om du ska ha tillräcklig kapacitet för att utföra vissa saker. Ett flertal personer har råkat ut för att behöva teckna dyrare mobilabonnemang när streamingtjänster började använda de högre kvaliteterna Full HD och Ultra HD. Valet stod mellan att antingen stanna kvar med det befintliga abonnemanget och inte kunna använda vissa tjänster eller välja ett dyrare. I och med att surfa fritt är en så viktig del för de flesta hushållen blir alternativt att betala mer ofta det självklara valet. 

Om någon råkat ut för detsamma gällande mobilt bredband är oklart. Innan du köper ett mobilt bredband bör du dock undersöka hur kapaciteten är anpassad för tjänster som är viktiga för dig. Du kan jämföra mobila bredband för att hitta den bäst lämpade för dina behov. 

Redaktionen

red@mobiltbredband.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka