Lunds universitet i 5G-samarbete med Ericsson
Ett nytt samarbete mellan Lunds universitet och Ericsson har presenterats. Syftet sägs vara förbättrad forskning kring bland annat 5G. Trots det tros inte Sverige vara ett ledande land inom telekomutvecklingen.
Lund samarbetar med Ericsson för utbrett 5G-nät
Lunds universitet presenterade i ett pressmeddelande i början av mars ett nytt samarbete med telekomjätten Ericsson. Syftet är att främja utvecklingen av 5G-nätverken.
Utvecklingen lämnas i majoritet till Lunds Tekniska Högskola. Forskare vid LTH har varit ledande i utvecklingen av den nya och förbättrade telekomteknologin sedan 2011. Bland annat har de revolutionerat så kallad ”Massiv Mimo”. Viktor Öwall är rektor för LTH och kommenterar sin framgång inom forskningsområdet.
– Överenskommelsen visar på styrkan och bredden i vår 5G-relaterade forskning. Det finns inte många ställen i världen där man integrerar teori, systemdesign och kretskonstruktion på den här nivån.
Samarbetet är tänkt att sträcka sig fyra år fram i tiden. Syftet blir ett direkt samarbete mellan forskare från de båda parterna Ericsson och LTH.
Massiv Mimo (MMIMO) är en grundpelare i 5G
Mimo står för ”multiple input multiple output” och har länge använts inom branchen. Det går ut på att ett flertal antenner används på så kallade ”basstationer” för att sprida information. Massiv Mimo kan därmed förklaras och förenklas som att antalet antenner ska multipliceras.
I dagens 4G-nät används enbart ett fåtal antenner. För 5G skulle det krävas flera hundra. Fördelen med detta är ett betydligt snabbare och säkrare nätverk.
Massiv Mimo beskrivs av Ericsson som ”en nyckelkomponent” i utvecklingen av 5G. Björn Ekelund, forskningsdirektör, berättar entusiastiskt om det i ett pressmeddelande från företaget.
– MMIMO möjliggör inte bara otroligt effektiva och pålitliga kommunikationsvägar, utan dessutom positionerings-, räckvidds- och radarliknande funktioner.
Sveriges för 5G-prognos ser mulen ut
I sitt pressmeddelande talar universitetet även om sin vision för framtiden. Lunds universitet ser positivt på Sveriges framsteg i forskningen på 5G.
– 5G-tekniken förväntas rullas ut i begränsad skala i år och komma i gång på allvar år 2020, skriver universitetet i pressmeddelandet.
Den visionen är de dock relativt ensamma om. Ericsson ser snarare att Sverige som en bimarknad för den nya telekomtekniken. Det berättar företagets vd Börje Ekholm för Reuters.
– 5G är på väg. Vi kan diskutera när den når vissa delar av världen. Det är dock ganska uppenbart att tävlingen blir allt mer intensiv i Nordamerika och nordöstra Asien, säger Ekholm.
Foto: Fredrik Tufvesson
På bilden från vänster: Lina Persson, Torbjörn von Schantz, Viktor Öwall, Sinisa Krajnovic, Fredrik Andersson, Sara Mazur, Igor Tasveski, Kjell Gustafsson, David Bjore, Björn Ekelund