Kretskort i rader.Kvantdatorer ökar i popularitet och kommer antagligen att ersätta vanliga datorer i framtiden. Det gäller särskilt för arbetsuppgifter som klassiska datorer snart inte kommer att klara av. Foto: Yurchanka Siarhei/Shutterstock

Rapporter

De datorer vi är vana vid i dag tappar fart gentemot kvantdatorerna, skriver Computer Sweden. Enligt uppgifter från IDC har inköpen av kvantdatorer ökat markant de senaste åren.

Kvantdatorerna kommer att ta över efter våra klassiska datorer, det tror IDC (International Data Corporation). Att försäljningen av kvantdatorer har ökat mycket de senaste åren är en av sakerna som tyder på det. Nu förväntas inköpen av kvantdatorer öka exponentiellt.

Datorerna hänger inte med

De datorer som används i dag kommer inte att kunna hänga med i framtiden, i alla fall inte enligt prognosen från IDC. En av anledningarna är att vårt uppkopplade samhälle kräver högre prestanda, någonting som våra ”klassiska” datorer inte kommer att orka med.

Kvantdatorn förväntas därför överta mycket av det arbete som i dag utförs av vanliga datorer. Kvantdatorn är en beräkningsenhet som kan utföra multipla beräkningar samtidigt genom att använda sig av kvantmekanik. Därav namnet: kvantdator.

– Klassiska datorer kommer inte kunna hålla uppe tempot gällande många kritiska problem under det kommande årtiondet och kvantdatorer kommer att ta över nästa generation av prestandaintensiva beräkningar, spår Peter Rutten, IDC.

Investeringarna kommer att nå nya höjder

Men att kvantdatorerna kommer att ta över arbete från våra klassiska datorer är inte bara en prognos. Mycket tyder på att det faktiskt kommer att bli så, vilket bland annat syns i de mångmiljoninvesteringar som görs i kvantdatorer.

Tjänster gällande kvantdatorer köptes för 412 miljoner dollar under 2020. Enligt prognosen från IDC kan vi förvänta oss en försäljning på närmare 8,6 miljarder dollar redan 2027.

En annan anledning till att IDC tycker sig se en uppåtgående trend för kvantdatorerna är de genombrott som skett bara det senaste åren inom tekniken. Dessutom växer behoven för mer prestanda i takt med att vårt digitala samhälle utvecklas.

I framtiden tror IDC också att fler arbetsuppgifter där kvantdatorer har en tydlig fördel gentemot gamla datorer kommer att öka.