En 5G-mast mot blå himmelKonsultbolagen gör sig redo för 5G. Foto: kriangphrom/Shutterstock.com

Mobilnät

Under året kommer de första 5G-näten rullas ut och nästa år kommer de första kommersiella näten. Flera av landets konsultbolag förbereder sig nu för 5G och har redan ingått partnerskap med ledande leverantörer som Telia och Ericsson, rapporterar Computer Sweden.

5G kommer göra entré i Sverige under året men det är först nästa år som de kommersiella näten kommer börja rullas ut.

Med 5G kommer det inte bara vara möjligt för privatpersoner att surfa snabbare än tidigare. De stabila näten kommer vara viktiga i arbetet med exempelvis artificiell intelligens. I första hand är det företag som kommer att dra nytta av de snabba näten.

Flera konsultbolag håller i detta nu på att förbereda sig inför 5G och allt vad det kommer att innebära. Företaget Tieto har bland annat ingått partnerskap med Telia där deras 5G-nät är i fokus. De nya näten kommer kunna bidra till att ta fram fler användningsområden och nya, förbättrade produkter.

– Det finns massor med saker som 5G kan möjliggöra, som hade varit svåra och ibland omöjliga med dagens teknik, säger Cecilia de Leeuw, ansvarig för Telecom Services på Tieto, till Computer Sweden.

Finns inga begränsningar var 5G kan användas

Cecilia de Leeuw ser inga som helst begränsningar med 5G. Det kan användas inom en mängd olika områden, alltifrån tillverkningsindustrin till sjukvården och skogsindustrin. 

Tieto har flera kunder inom skogsindustrin som ser 5G som en möjlighet att förbättra sin verksamhet. Exempelvis kan uppkopplade sensorer placeras i träd och därifrån kan man hålla koll på temperaturen, fuktigheten och annat som har betydelse för verksamheten.

[Ads1]

Sigma IT Consulting ingår samarbete med Ericsson

Konsultbolaget Sigma IT Consulting förbereder sig också för 5G. Bolaget har sedan tidigare varit leverantör till telekombolaget Ericsson. De 5G-projekt man håller på med i dagsläget sker därför i samarbete med Ericsson. 

Sigma arbetar mycket med Internet of Things, IoT. I takt med att de nya näten lanseras lär det arbetet intensifieras än mer. Den utveckling som sker inom IoT och de nya näten skapar nya möjligheter. Men hos Sigma har det även skapat en del problem. Utvecklingen går så fort fram att bolaget har svårt att hitta kompetens.

– Ju fler vi får in desto bättre, men det är en enorm brist på kompetens, säger Ulf Ödesjö, affärsområdeschef för R&D på Sigma IT Consulting.