Bönsyrsa på ett tangentbord till dator.Nätfiskekampanjen Roaming Mantis har spridit sig till Europa, uppger källor i Tyskland och Frankrike. För att skydda sig är den starkaste rekommendationen att inte klicka på url:er i sms och inte heller ladda ner appar från okända sidor. Foto: Evannovostro/Shutterstock

Säkerhet

Nu varnar säkerhetsforskare vid Kaspersky Lab för att Roaming Mantis, en känd nätfiskekampanj, kommer till Europa. Offer i Tyskland och Frankrike har redan blivit synliga, skriver PC För Alla.

Bleeping Computer, en nyhetssajt för cybersäkerhet och teknologi, var först med att rapportera nyheten om att Roaming Mantis nu tagit sig in i Europa. Roaming Mantis första offer inom EU drabbades i Frankrike och i Tyskland men det är troligt att nätfisket kommer att sprida sig till fler länder snabbt.

Falska sms lurar offer att ladda ner appar

Roaming Mantis taktik är att skicka ut falska sms till privatpersoner med uppgifter om en app som ska laddas ner. När personen väl klickar på länken laddas en Android-app med skadlig programvara ner till telefonen. Applikationen som sedan installeras på telefonen tar sig därefter in i offrets kontaktbok i telefonen.

Där samlar den kontaktuppgifter som den använder till att skicka ut fler sms av typen som offret fick från början. Den här metoden är mycket effektiv och gör det lätt för nätfiskekampanjen att sprida sig snabbt till många. Det  säger sig självt att ju fler som klickar på länken till applikationen med den skadliga programvaran, desto snabbare sprider sig Roaming Mantis.

Appen som laddas ner på detta sätt finns i nuläget bara utanför Google Play Store för Android-användare. Men Roaming Mantis försöker också komma åt IOS-användare genom att inkorporera url:er till sidor i sms:en, vilka försöker få dig som privatperson att skriva in dina användaruppgifter – varpå de genast blir stulna.

Vill komma åt användardata

Men den skadliga programvaran försöker inte bara komma åt kontaktboken. Hjärnorna bakom nätfiskekampanjen vill komma åt användardata. Det handlar om allt från bankuppgifter till videor och bilder som stjäls och används.

Det enda sättet att skydda sig mot Roaming Mantis är att inte klicka på url:er i sms och att inte heller ladda ner någon applikation från en källa du inte känner igen.