Apple Iphone 12 framsida och baksida.Apples nya utvecklingsprofil väljer mobila 5G-nätverk före trådlös wifi. Uppkopplingen blir säkrare med trådlöst 5G än att koppla upp sig mot publika wifi-nätverk. Foto: Yalcin Sonat/Shutterstock.com

Lanseringar

Mobiltillverkaren Apple har tagit fram en utvecklingsprofil för dem som utvecklar appar för deras senaste operativsystem. Där har utvecklarna möjlighet att favorisera 5G-uppkoppling framför trådlösa nätverk. Den lösningen innebär både snabbare och säkrare internet, skriver Mobil.se.

Få har nog missat att 5G sprider sig som en löpeld över världen och kommer att bli allt vanligare. Därför har Apple nu bestämt sig för att omfamna den saken i en ny profil för apputvecklare som de har tagit fram.

Ny utvecklingsprofil väljer bort wifi för 5G

Profilen är till för alla som tar fram appar till operativsystemen IOS 15 för Iphone och Ipad OS 15 för Apples surfplattor

Det profilen gör är att få apparna att prioritera mobila nätverk med 5G framför trådlösa wifi-nätverk när båda finns tillgängliga för enheten

Redan i dag finns utvecklingsprofilen tillgänglig att använda. Enkelt nog heter den just ”5G Preferred Over Wifi profile”.

Snabbare uppkoppling med 5G än med wifi

Att prioritera 5G framför wifi blir bättre för dem som använder apparna, menar Apple. I andra fall brukar enheter hellre koppla upp sig till wifi än mobilnätverk. Men trådlösa nätverk är betydligt långsammare.

Väljer appen 5G i stället kommer användaren upp i mycket högre hastigheter. Snabbheten är det som främst sticker ut när det gäller det nya 5G-nätet.

Uppkopplingen blir säkrare än med trådlösa nätverk

Att 5G prioriteras kan också indirekt innebära en säkrare uppkoppling för den som använder operativsystemen. Många publika wifi-nätverk kräver nämligen inte lösenord av de användare som kopplar upp sig på det nätet. Det gör uppkopplingen mer sårbar och mindre säker.

Då kan det vara säkrare att i stället använda mobildatan i den egna mobilen eller surfplattan och koppla upp sig på operatörens 5G-nät, menar Mobil.se.