Närbild på person som skriver på laptop.Under 2024 kommer vi få se stigande försäljningssiffror på pc-marknaden, enligt IDC:s senaste prognos. Foto: Peshkova/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt analysföretaget IDC:s senaste prognos kommer pc-marknaden växa nästa år, vilket i så fall blir första gången på väldigt länge. Men under den resterande delen av 2023 får vi räkna med att försäljningssiffrorna fortsätter nedåt. Det rapporterar ComputerSweden.

Pc-tillverkarna har minst sagt haft det tufft de senaste åren.Särskilt dystert var det under 2020 och 2021, där försäljningssiffrorna föll rejält till följd av pandemins effekter. Men enligt analysföretaget IDC är trenden på väg att vända, och deras senaste prognos visar att vi kommer få se stigande siffror redan nästa år.

Högre försäljning än 2018, men lägre än 2019

IDC:s prognos är att pc-försäljningen kommer öka med 3,7 procent till 261,4 miljoner enheter under 2024. Om prognosen stämmer innebär det att försäljningen blir högre än under 2018, men fortfarande lägre än nivåerna 2019.

Marknaden backar ytterligare 2023

Men innan siffrorna börjar vända upp igen menar IDC att vi får räkna med ett rejält försäljningstapp även i år. Prognosen för 2023 är att försäljningen backar med 13,7 procent och landar på totalt 252 miljoner sålda enheter.

Flera orsaker bakom de sjunkande siffrorna

Det finns flera faktorer som ligger till grund för det tuffa läget på pc-marknaden. IDC menar att det framför allt handlar om låg efterfrågan bland konsumenterna, att företag skjuter upp sina inköp och att utbildningssektorns budgetar fortfarande inte riktigt har hämtat sig.