Hand håller i en mobiltelefon med 5G med en storstad i bakgrunden.5G-nätet kommer erbjuda ett mer pålitligt nät samtidigt som det kommer skapa nya användningsområden och öka dataanvändningen. Foto: Shaynepplstockphoto/Shutterstock.com

Mobilnät

Användningen av mobiltelefoner har utvecklats från att ringa och skicka sms till att surfa på internet. Med 5G-nätet kommer surfen, som i dag är det primära användningsområdet, öka ännu mer, skriver Tekniknytt.se.

Mobiltelefonernas användningsområde har förändrats från att vi först bara ringde och skickade sms till att i dag domineras av surfande på internet. Med utrullningen av 5G-nätet kommer surfandet på mobiltelefonerna att öka ännu mer.

Surfen är viktig när man jämför mobilabonnemang

I dag tar nästan alla mobiloperatörer bara betalt för surf, medan mobilsamtal och sms oftast är helt gratis. Det som är intressant att titta på när man jämför abonnemang är surfmängden och priset. 

När utbyggnaden av det nya 5G-nätet i år kommer att ta fart kommer surfmängden att bli viktigare. Dataanvändningen genom 4G-nätet ökar redan i dag med 30 procent varje år, och med 5G kommer det att öka ytterligare. 

5G kommer att öka dataanvändningen

När 5G-nätet utvecklas och fler får tillgång till 5G kommer dataanvändningen att öka avsevärt. 5G kommer att ge fler och helt nya användningsområden.

Vi kommer att kunna spela mer avancerade spel med våra mobiltelefoner. Videokvaliteten kommer att bli högre för streamingtjänster och skapar nya möjligheter för autonoma bilar. 

Privatpersoner får snabbare och mer pålitlig surf

För privatpersoner innebär 5G att det kommer att gå mycket snabbare att surfa på internet, och fördröjningen kommer att minska. Det ska dessutom bli mer pålitligt vid högre belastning, till exempel vid större sammankomster som festivaler, konserter eller andra stora folksamlingar. I sådana situationer tenderar 4G-nätet att bli överbelastat och gå väldigt långsamt eller nästan inte fungera alls. 

Även om bygget med 5G-nätet kommer att påbörjas i år kommer det att ta flera år innan det finns i hela Sverige. Just nu saknar många mobiltelefoner 5G-stöd, men i takt med utbyggnaden av 5G-nätet kommer vi att få se många fler nya mobiltelefoner som har 5G-stöd.