kontorsstolar med sveriges och kinas flaggor på stolsryggenSverige och Kina har ett investeringsskyddsavtal som säger att deras investeringar ska behandlas rättvist. Huawei menar att Sverige har brutit mot detta. Foto: Ink Drop/Shutterstock.com

Mobilnät

Huawei vill förhandla med svenska staten om hur frågan om 5G-nätet ska lösas. Om inte det räcker är de beredda att gå vidare till internationell skiljedomstol. Det framgår i ett brev som Huawei har lämnat till flera ministrar, skriver Digital Industri.

Post- och telestyrelsen (PTS) valde att utesluta de kinesiska tillverkarna Huawei och ZTE ur svenska 5G-nät, när de gick ut med villkoren för 5G-auktionen. Huawei har senare överklagat det beslutet, vilket lett till att 5G-auktionen skjutits upp.

Nu avslöjar Dagens Industri att Huawei kan komma att dra svenska staten inför internationell domstol. Det framgår i ett brev som Huawei adresserat till statsministern, och även till utrikesminister Ann Linde, näringsministern Ibrahim Baylan och handelsministern Anna Hallberg.

Kan bryta mot avtal mellan Sverige och Kina

Huawei hänvisar till ett avtal om investeringsskydd som Sverige ingick med Kina 1982. Avtalet försäkrar att staternas respektive investeringar ska behandlas skäligt och rättvist. Staterna får inte heller behandla varandras investeringar sämre än en tredje parts investeringar.

Att utesluta Huawei från 5G-utbyggnaden bryter mot det här avtalet, menar Huawei själva. De påpekar dels att beslutet är orättvist, dels att den finländska leverantören Nokia har behandlats bättre i det här fallet.

Därför vill Huawei omedelbart förhandla med representanter för Sverige i frågan. Kan parterna inte själva lösa saken säger avtalet att tvisten ska tas vidare till internationell skiljedomstol.

Nordiska chefen: Nästan ett rop på hjälp

Kenneth Fredriksen ansvarar för Huaweis verksamhet i Norden och Baltikum. Han menar att telekomföretaget inte hotar med att stämma Sverige, utan att brevet nästan kan ses som ett rop på hjälp.

– Vi anser ju att det här drabbar oss orimligt hårt, och vi tycker att det som ligger i PTS villkor för 5G-auktionen inte är genomtänkt, säger han till Dagens Industri.

Huawei kan förlora 5,2 miljoner i intäkter

I brevet framgår även hur mycket pengar som Huawei beräknas förlora på att inte ingå i 5G-nätet. Från 2021 och mellan fem och tio år framåt beräknas Huawei ha fått intäkter på 5,2 miljoner, som de nu går miste om efter PTS beslut.

Därmed pekar Huawei på att deras affärsintressen på den svenska marknaden har skadats allvarligt av myndighetens agerande.