Huaweis kontorsbyggnad i glas med deras loggaMyndigheterna i USA får inte använda sig av telekombolagets Huaweis tjänster så nu stämmer Huawei den amerikanska staten. Foto: J. Lekavicius/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Myndigheterna i USA har förbjudits samarbeta eller använda sig av företag som använder Huaweis tjänster och produkter. Nu har det kinesiska telekomutrutstningsbolaget Huawei meddelat att de stämmer den amerikanska staten rapporterar Breakit.se

I natt meddelade telekombolaget Huawei på en presskonferens att de stämmer den amerikanska staten då myndigheterna i USA inte får samarbeta eller använda sig av företag som använder sig av tjänster och produkter från Huawei.

Amerikanska myndigheter har tidigare pressat ett flertal länder till att säga nej till 5G-teknik från Huawei. Några länder som redan har stoppat det Huawei från 5G-utbyggnaden är Nya Zeeland och Australien. 

Konflikten mellan USA och Kína trappades upp efter gripandet av Meng Wanzhou

Efter att Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada i december trappades den pågående konflikten mellan Kina/Huawei och USA upp ytterligare. Meng Wanzhou är bland annat misstänkt för brott mot sanktioner mot Iran och har begärts utlämnad till USA.

Det är av säkerhetsskäl som USA inte vill att de amerikanska myndigheterna använder sig av produkter och tjänster från Huawei då man tror att produkterna kan användas av den kinesiska staten för att stjäla eller spionera på företagshemligheter. Huawei dementerar detta och har nu lämnat in en stämning i delstaten Texas där Huawei har sitt huvudkontor i USA.

Huaweis vd anklagade USA för att ha stulit e-post under presskonferensen

Enligt Sveriges Radio anklagade Guo Ping, vd för Huawei, USA för att ha hackat telekombolagets servrar och stulit e-post under presskonferensen. 

I och med Huaweis stämning kan USA nu vara tvungna att visa vad man har för belägg för sina anklagelser mot det kinesiska bolaget.

– USA:s kongress har inte presenterat några som helst bevis som stödjer de begränsningar Huawei är föremål för, därför är vi tvingade att vidta dessa juridiska åtgärder som en sista utväg, sade Guo Ping.