svart hand i silhuett håller i ett hänglås över Huaweis loggaFlera länder har stoppat Huawei

Företagsaffärer

När flera andra länder överger Huawei håller de svenska operatörerna dörren fortsatt öppen för den kinesiska nätverksleverantören. I Sverige är Huawei med i flera 5G-upphandlingar, skriver SvD Näringsliv.

Svenska operatörer låter den kinesiska nätverksleverantören Huawei vara med i flera 5G-upphandlingar. Samtidigt överger flera andra länder bolaget på grund av säkerhetshot.

Norska Telia ratar Huawei

Telia i Norge är ett av bolagen som har övergett Huawei. När utbyggnaden av 5G-nätet är klart 2023 kommer det bara att vara den svenska nätleverantören Ericsson som står för utrustningen.

Beskedet att Telia i Norge byter från Huawei till Ericsson kom redan i början av oktober. Telia-koncernen understryker dock att Huawei inte ska tolka det som att företaget portas.

Telias presstalesman, Ralf Bagner, vill inte kommentera några investeringar i förväg. Vidare säger han att deras relation till Huawei är god och att det kinesiska bolaget kommer att vara en viktig leverantör även i framtiden.

Huawei har stoppats i flera andra länder

Flera andra länder som Australien, Nya Zeeland och USA har redan satt stopp för operatörerna att använda Huaweis 5G-utrustning. Anledningen är att de misstänker att utrustningen kan missbrukas och användas som en bakdörr till den kinesiska regeringen när de vill avlyssna trafiken i nätverken.

I och med att man övergår till den nya 5G-tekniken har spionerifrågan aktualiserats. Man anser att 5G-tekniken är mer känslig för avlyssning än det 4G-nät som vi har idag.

Operatören Tre följer utvecklingen

Tres kommunikationschef Mårten Lundberg säger att de är medvetna om diskussionerna och i 5G-frågan så kommer de att evaluera flera leverantörer. De kommer att bestämma sig för den nätleverantör som passar bäst för dem utifrån kvalitet, säkerhet och kostnad. Tre kommer självklart att ta hänsyn till vad man kommer fram till i de säkerhetsdiskussioner som pågår.

Av konkurrens- och säkerhetsskäl vill Tre inte kommentera hur deras nät är uppbyggt och hur de arbetar med sina leverantörer.

Operatörer fortsätter behålla relationen till Huawei

Telia är inte de enda som behåller relationen till Huawei. Både Telenor och Tele2 håller på att välja telekomleverantör till deras gemensama utbyggndas av 5G, vilket görs i deras gemensamma bolag Net4Mobility.

Sedan USA svartlistade Huawei för att bolaget ansågs utgöra en säkerhetsrisk har deras framtid som telekomleverantör blivit en diskussion. Financial Times rapporterade så sent som i förra veckan att USA har visat intresse för att stötta Huaweis konkurrenter, Ericsson och Noika, finansiellt.