Kollage med Huawei-logga och mobilmastHuawei har inlett 6G-forskning på ett center i kanadensiska Ottawa. Foto: iceink och astudio/Shutterstock.com

Nyheter

Den stora 5G-utrullningen har inte ens påbörjats, men trots det börjar Huawei redan blicka framåt mot 6G. Det kinesiska telekombolaget har påbörjat 6G-forskning i sitt FoU-center i Ottawa, skriver The Logic. Det lär dock dröja minst 11 år innan sjätte generationens mobilnät kan vara redo för en lansering.

Telekomjätten Huawei har inte haft något vidare bra 2018. Bolaget är en ledande aktör när det kommer till 5G-utbyggnad, men har stoppats i flera länder världen över. Många oroar sig för att den kinesiska regeringen ska kunna spionera på andra länder med hjälp av Huaweis 5G-utrustning. Huawei själva nekar till alla anklagelser.

I våras införde USA dessutom ett handelsförbud som förbjöd amerikanska företag att handla med telekombolaget.

Trots det minst sagt tuffa året blickar Huawei framåt. Och trots att inte ens den stora kommersiella 5G-utrullningen har skett än börjar man redan blicka framåt. Huawei har nämligen inlett 6G-forskning, skriver The Logic.

6G-forskningen sker i Kanada

Huawei har valt att inte starta upp sin forskning i hemlandet Kina. I stället har de förlagt sin 6G-forskning i den kanadensiska staden Ottawa, i sitt FoU-center.

Trots att forskningen börjar redan innan 5G lanserats stort kommer det att dröja lång tid innan vi får tillgång till sjätte generationens mobilnät. 6G kommer som tidigast vara redo att lanseras kring 2030.

Finland påbörjar också 6G-forskning

Det är inte bara Huawei som blickar framåt mot 6G. Det gör man även i Finland. Där har Uleåborgs universitet dragit igång det man kallar för världens första 6G-program. Programmet kommer att ledas av professor Ari Pouttu, och förutom Uleåborg universitet deltar även en rad andra universitet, det finska forskningscentret VTT och Nokia.

Det finska 6G-programmet har finansierats med närmare 2,5 miljarder kronor.