Huaweis röda loggaHuawei vill inte låta andra dra nytta av sina uppfinningar och har därför lämnat in över 5 000 patentansökningar det senaste året. Foto: Martina Badini/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Huawei är ledande inom både mobiltelefoni och 5G. I sitt arbete har Huawei tagit fram nya funktioner och tjänster som man inte vill att andra aktörer ska dra kommersiell nytta av. För att undvika det lämnar bolaget årligen in tusentals patentansökningar. Bara förra året lämnade man in över 5 000 stycken, det visar en sammanställning från WIPO.

Huawei har blivit en stor aktör på telekommarknaden med sina mobiltelefoner, dessutom är man ledande i sitt 5G-arbete. I sitt arbete tar Huawei fram en hel del nya produkter och funktioner. För att inte andra ska kunna dra kommersiell nytta av bolagets uppfinningar har Huawei en vana av att lämna in en stor mängd patentansökningar.

Organisationen WIPO, World Intellectual Property Organization, har gjort en sammanställning som visar att Huawei under fjolåret var det företag som lämnade in flest patentansökningar. Totalt rörde det sig om 5 405 stycken vilket är att jämföra med 4 024 stycken året dessförinnan.

Inget företag har någonsin lämnat in så många patentansökningar

Enligt Francis Gurry som är chef på WIPO har inget företag tidigare lämnat in så många patentansökningar som Huawei.

Två på den listan var även det ett asiatiskt bolag. Japanska Mitsubishi Electric lämnade in 2 812 stycken ansökningar förra året. Faktum är att asiatiska företag stod för 50,5 procent av alla patentansökningar förra året. Trea på listan var Intel med 2 499 ansökningar.

Även Huaweis 5G-konkurrent, Ericsson, fanns med på listan. Det svenska bolaget hamnade på plats nio med 1 645 patentansökningar. Det var 81 fler än året tidigare.

5G-utrustning från Huawei tillåts i Tyskland

I stort sett samtidigt som nyheten om Huaweis patentansökningar nådde allmänheten kan tyska myndigheter meddela att man inte kommer utesluta 5G-utrustning från Huawei i landet. Detta trots påtryckningar från bland annat USA, det skriver Ny Teknik.

Tyskland har nyligen inlett upphandlingen av nya 5G-nät och inom kort kommer delar av näten auktioneras ut till fyra olika mobiloperatörer. Jochen Homann, som är chef för myndigheten som håller i auktionen, menar att det är viktigt att kunna erbjuda en så bra mobiltäckning som möjligt och då kan man inte utesluta enskilda aktörer.

– Samma regler gäller oavsett om du är från Sverige eller Kina, säger han.