Ett flygfoto över en stad med symboler som visar platsposition som ett nät över staden.Fyra delstater stämmer Google för att ha vilselett användaren till att tro att en funktion för platshistorik var avstängd när företaget egentligen fortsatte att samla in data. Foto: Djem/Shutterstock

Rapporter

Jätten Google stäms nu av fyra amerikanska delstater, skriver Computer Sweden. Det handlar om platsdata som ska ha samlats in trots att användaren stängt av funktionen.

Efter att ha inlett en granskning redan år 2018 framkommer nu information om att Google olovligt samlar in platsdata från sina användare. Det här har lett till att fyra amerikanska delstater nu stämmer företaget.

Fyra delstater stämmer Google

Fyra amerikanska delstater går nu ihop och stämmer Google för vilseledande inställningar. De fyra delstaterna är District of Columbia, Washington, Indiana och Texas. De anklagar Google för att vilseleda användare till att tro att de stängt av en funktion som samlar in platsdata, samtidigt som Google har fortsatt att samla in information.

– Google har vilselett konsumenterna till att tro att ändringar av deras konto- och enhetsinställningar skulle låta dem skydda sitt privatliv och kontrollera vilka personliga data företaget hade tillgång till, säger Karl Racine, statsåklagare i District of Columbia.

Problemet med insamlingen av platsdata är inte bara att användaren trott att funktionen varit avstängd. Det stora problemet som de fyra delstaterna ser med platsdatan är att informationen förts vidare till andra parter, i syfte att tjäna pengar.

Google har själva valt att hålla sig borta från att göra några uttalanden.

Staterna: Systematisk övervakning av användare är inte okej

Karl Racine tycker att en avstängd funktion ska innebära att funktionen är just avstängd. Samtidigt ser han, tillsammans med de andra staterna, att så inte är fallet.

– Sanningen är att tvärtemot till hur Google framställt det så fortsätter företaget att systematiskt övervaka kunder och tjäna pengar på deras data, säger Karl Racine.

Granskningen som har lett till stämningen påbörjades redan 2018. Under 2018 rapporterade AP News att flera av Googles appar automatiskt samlade in och sparade platsdata utan att först fråga användaren. Nu framkommer att det här gäller även när användaren valt att stänga av Googles platshistorik.