Man arbetar med fiberkablarGoogles nya fiberkabel som invigs nästa år ska kunna hantera hastigheter på 250 terabit i sekunden. Foto: SHARKstock/Shutterstock.com

Rapporter

Nästa år kommer Google tillsammans med Subcom att inviga en ny fiberoptisk kabel. Kabeln kommer vara unik i sitt slag och erbjuda hastigheter på upp till 250 terabit i sekunden, det rapporterar Ny Teknik. Med det kommer fiberkabeln slå alla tidigare rekord och vara 56 procent snabbare än dagens snabbaste fiberkabel som är framtagen av Microsoft och Facebook.

I stort sett all information, närmare bestämt 99 procent, transporteras i fiberkablar under vattnet. För att kunna transportera all information krävs det att kablarna kan hantera höga hastigheter. Redan nästa år kommer Google inviga sin nya undervattenskabel Dunant, och det kommer att gå fort. Fiberkabeln kommer sopa banan med resten av konkurrenterna.

Kabeln klarar av 250 terabit i sekunden. För att sätta det i perspektiv kan man säga att det med sådana hastigheter är möjligt att skicka hela det amerikanska kongressbibliotekets innehåll mellan USA och Frankrike tre gånger på en sekund. 

56 procent snabbar än världsrekordinnehavaren

Den snabbaste fiberoptiska kabeln som finns just nu är Marea-kabeln, den är framtagen av Microsoft och Facebook. Marea-kabeln må vara snabb men den kan inte alls mäta sig med Dunant. Marea-kabeln klarar hastigheter på 160 terabit i sekunden, det är 56 procent långsammare än fiberkabeln Google tar fram.

Ny teknik har gjort det möjligt med dessa hastigheter

Den nya fiberkabeln är inte enbart framtagen av Google, utan i samarbete med Subcom som tillverkar underhavskablar. Det som gör Dunant så speciell och möjliggör de höga hastigheterna är ny teknik där man kan ha flera fiberpar i en och samma kabel. Dunant rymmer 12 fiberpar men Google har redan börjat se över möjligheterna att få plats med det dubbla.

Än så länge finns det bra med plats i fiberkablarna. Men i takt med att datatrafiken ökar behövs det nya lösningar för framtiden. Detta är något som nätjättar som Google, Facebook och Microsoft hela tiden arbetar med för att på så sätt ligga steget före alla andra.