Ringmuren runt Visby på Gotland med grön natur utanför.Gotland har varit det populäraste hemestermålet i sommar, enligt Telias statistik. Foto: Emmoth/Shutterstock.com

Undersökningar

Sveriges befolkning reste mer i juli i år än i juli förra året. Även om vi fortfarande inte reser lika mycket som innan pandemin har flera svenska orter varit populära resmål under sommaren, visar en analys från Telia.

Resor mellan olika kommuner var 5 % högre i år än förra året. De längre resorna mellan olika län var 9 % högre.

– Vår data och analys visar att Sverige börjar närma sig ett normalläge även om resmönstret fortfarande skiljer sig jämfört med före pandemin, inte minst vad gäller utlandsresorna, kommenterar Telias strategichef för dataanalys, Elin Allison.

Hon tillägger att det blir intressant att se hur resandet påverkas när fler arbetsplatser öppnar upp till hösten.

Gotland, Muskö och Rådmansö lockar resenärer

Det allra mest populära resmålet är Gotland. 32 % fler reste dit i år än i juli 2020. Det här året är resandet dessutom bara 7 % lägre än 2019, innan covid-19 slog till. De flesta reser till Gotland från Stockholm. Där är siffrorna för 2021 i princip desamma som 2019.

Många resenärer har också upptäckt Muskö i Stockholm – 31 % fler än i juli 2020. Här har antalet besökare till och med ökat jämfört med 2019 med hela 51 %. En annan Stockholmsort som fått fler besökare än i fjol är Rådmansö, som ökat med 69 %. 

I andra delar av landet har Öckerö i Västra Götaland ökat med 27 %, och Simrishamn i Skåne med 7 %.

Flygresorna ökar från Stockholm och Göteborg

Vi reser dessutom mer med flyg nu än 2020. Resorna från Stockholms kommun till Arlandas flygplats är 51 % högre i år, om än fortfarande långt efter 2019. Resor från Göteborg till Landvetter flygplats har i sin tur ökat med 19 %.

Fjälltrakter och sommarattraktioner har fler besökare

Utöver resandet har Telia också analyserat aktiviteten i olika områden, med hjälp av anonymiserad mobildata. Telia konstaterar att aktiviteten i fjälltrakten Härjedalen håller i sig från förra året, och är 17 % högre än den var under juli 2019.

I Skara och Åsele har aktiviteten ökat med 19 respektive 22 % från förra sommaren. Troligen hör det ihop med att attraktionerna Skara Sommarland och Åsele marknad har fått öppna igen efter lättade restriktioner. Det är dock inte lika hög aktivitet på attraktionerna som 2019.