Facebook hjälpa dig att hitta Wi-Fi - Så fungerar det

Nyheter

Facebook lanserade under 2017 möjligheten att leta upp gratis, öppet Wi-Fi. Funktionen är avsedd främst för de som är utomlands, men kan även vara mycket användbar för de med begränsad surf. Wi-Fi tjänsten saknar vissa funktioner och kräver dessutom internet. Inom EU kommer denna tjänst dock lite fel i tiden. Numera behöver du nämligen inte betala för roaming inom EU. Det kan därför vara ett bättre alternativ att skaffa ett mobilt bredband om du reser mycket. På så sätt kan du surfa hela tiden utan att behöva leta reda på Wi-Fi. 

Funktionen hjälper dig lokalisera öppet Wi-Fi

Facebooks idé är att de genom företagssidor som angett sitt Wi-Fi namn och tillgänglighet ska bli representerade i en digital karta. Genom appen ska du kunna få en överblick över möjliga anslutningar men även vad företaget erbjuder i övrigt. Funktionen har en del begränsningar men även en del smart design: 

Gynnar både företagaren och privatpersonen 

+ Bra för de på resande fot 

– Kräver internetanslutning

– Enkelt för kriminella att kapa anslutningen 

Bra för den på resande fot

Funktionen är självklart en välkomnad nyhet bland de som reser mycket och färdas mellan länder ofta. Det ger en möjligheten att snabbt hitta ett ställe för att skicka iväg ett meddelande eller dylikt. För den som reser inom Europa kan dock ett mobilt bredband fortfarande vara ett bättre alternativ. 

Tips! Funktionen kan hjälpa de på resande fot att hitta en anslutning för att skicka ett meddelande hem eller snabbt lägga upp en bild. 

För de som stannar en längre tid i ett land är det troligtvis även fördelaktigt att teckna ett abonnemang i landet istället för att leta Wi-Fi. För den som reser genom flera länder under en kort period är det här dock ett mycket bra alternativ då du enkelt kan leta upp en ny anslutning när du behöver en. Då kan dock även mobilt bredband vara ett bra alternativ eftersom det fungerar som ett Wi-Fi, men kan användas var du än befinner dig. 

Öppet Wi-FI är ofta osäkert

En stor nackdel med hela konceptet bakom öppna Wi-Fi anslutningar är att de lätt kan bidra till att hackare kan få tillgång till känslig information. De är sällan krypterade på samma sätt som ett mobilt bredband eller nätverk är utan någon med tillräcklig kunskap kan bevaka din datatrafik. Reser du därför i jobbet bör du inte leta dig till mindre företag för att behandla företagets uppgifter, använd dig istället av nätverk hos hotellet (om de är säkra) eller köp data i det land du befinner dig i.