Kollage med EU-flagga och 5G-mastSamtliga EU-länder ska tillsammans ta fram en minimistandard kring säkerheten i 5G-näten. Foto: symbiot och kriangphrom/Shutterstock.com

Nyheter

Det finns en oro kring Huawei och deras 5G-arbete. I USA har man bland annat uteslutit det kinesiska företaget men så långt vill man inte gå i Europa. Istället ska man ta fram en minimistandard kring säkerheten som samtliga leverantörer av 5G måste uppfylla för att få verka i något EU-medlemsland. 

I Europa finns det en oro mot att företag som Huawei ska få bygga 5G-nät i Europa. Anledningen är den senaste tiden spekulationer om att den kinesiska regeringen kan spionera på andra länder genom Huaweis utrustning.

5G kommer spela en viktig roll för hela Europa framöver och då är det viktigt att säkerheten är bra för att skydda sig mot alltifrån dataintrång till spionage. Därför vill EU-kommissionen nu att alla EU-länder samordnas kring 5G. Samtliga EU-länder ska göra en riskbedömning av 5G-nätverket som i slutet av året ska leda fram till en minimistandard kring säkerheten i 5G-nätet som länderna måste följa, det framgår i ett pressmeddelande.

Länderna ansvarar fortfarande för den nationella säkerheten

Även om EU-länderna gemensamt tar fram en minimistandard så ska den nationella säkerheten fortfarande vara det enskilda medlemslandets ansvar, det skriver Ny Teknik. Det är fritt för varje land att själv bestämma leverantör. Vill något land använda sig av Huawei ska det vara okej men det viktiga är att leverantörerna följer den minimistandard som har tagits fram.

USA ville se ett totalförbund av Huawei i Europa

Några som inte blir glada av EU-kommissionens beslut är USA. De har själva förbjudit utrustning från Huawei i landet och hade hoppats på att Europa skulle göra detsamma. Flera amerikanska topptjänstemän har sagt att man riskerar det transatlantiska försvarssamarbetet om Huawei får verka i Europa.

Huawei nekar till spionanklagelserna

De anklagelserna som riktas mot Huawei är inget de kinesiska företaget vill kännas vid. De nekar bestämt till alla anklagelser om att den kinesiska regeringen ska kunna spionera på andra länder med hjälp av Huaweis utrusning.