Foto: THINK A / Shutterstock.com

Nyheter

Svenska Ericsson arbetar intensivt med den nya 5G-tekniken. Men konkurrensen är stentuff från en fabrik i Shanghai. Här pågår Huaweis utvecklingsarbete kring 5G.

I USA och Asien är efterfrågan på 5G-nät stort. Svenska Ericsson arbetar mycket med de nya näten och har bland annat presenterat en teknik som ska göra 5G möjligt i de nuvarande 4G-näten.

Huawei lägger stort fokus på 5G

Med bland annat sin satsning inom 5G hoppas Ericsson på att bli nummer ett igen på telekommarknaden. Det kan dock bli svårt för förstaplatsen har kinesiska Huawei cementerat. I fabriken i Shanghai kretsar det mesta om 5G och om att kapa millisekunder. SvD har varit på plats och rapporterat från arbetet som pågår.

X Labs är där stora delar av Huaweis utvecklingsarbete kring 5G pågår. På fabriken arbetas det mycket med latency, det vill säga fördröjning.

Att minska fördröjningen med 20 tusendelar av en sekund märker ingen människa. Men ska man förlita sig på datanätet i autonoma bilar eller när en kirurg genomför en operation 10 mil bort så kan det vara skillnaden mellan liv och död.

Drönare ska kunna användas till att ta fast brottslingar

På X Labs arbetar man med att implementera den nya 5G tekniken i många olika typer av produkter. Bland annat är det tänkt att tekniken ska användas i drönare. 

Att skicka upp en drönare i luften är inga problem med dagens 4G-teknik. Men ska 100 tals drönare upp i luften krävs det att de kan kommunicera utan någon fördröjning. Annars kommer drönarna troligtvis krocka och falla till marken.

Huawei beskriver bland annat möjligheterna som finns med så kallade polisdrönare. Med dessa kan man enkelt övervaka stora folkmassor. Och med hjälp av AI och ansiktsigenkänning kan polisen på ett enkelt sätt hitta misstänkta personer i en folkmassa.

Men att sådan teknik ska kunna börja användas utan några kritiska röster får man se som mindre troligt. Just drönare riskerar att skapa en het debatt när det gäller frågor kring integritet. 

5G ska kunna användas vid läkarundersökningar

Ett annat område där 5G kan användas inom är telemedicin. I labbet i Shanghai testar Huawei en robotarm som håller i en sensor för en ultraljudsmaskin. 

Tanken är att en läkare ska kunna sitta långt bort från sina patienter och genomföra undersökningar ändå. I robotarmen sitter en sensor som känner av kraften när ultraljudgivaren trycks mot patientens kropp. Det trycket överförs sedan till läkaren i realtid som sitter flera mil bort.

Denna typ av teknik kommer möjliggöra för läkare i storstäder att undersöka och behandla patienter på landsbygden.