Ericssons logga på fasadEricsson har fler 5G-kontrakt än vad som tidigare har redovisats. Foto: Jan Orlowski/Shutterstock.com

Företagsaffärer

I en jämförelse av 5G-leverantörerna Nokia, Huawei och Ericsson verkar det som att Ericsson har hamnat på efterkälken. Jämförelsen ger dock ingen rättvis bild av verkligheten. Ericsson har fler 5G-kontrakt än vad jämförelsen visar. Dessutom har bolaget sin utrustning i fler 5G-nät än vad Nokia har. Det skriver Fierce Wireless.

Ericsson, Huawei och Nokia är världens tre största leverantörer av 5G-nät. Ericsson tycks ligga efter både Huawei och Nokia gällande hur många 5G-kontrakt bolagen har. Nu visar det sig dock att jämförelsen inte ger en rättvis bild av läget.

I den jämförelse som finns framgår det att Ericsson bara har 25 5G-kontrakt klara. Detta gäller dock bara publika kontrakt. När sajten Ny Teknik kontaktar Ericsson får man inte någon specifik siffra på hur många 5G-kontrakt bolaget har. Ericsson säger dock att de har 47 publika samförståndsavtal utöver de 25 andra kontrakten. Det skulle i sådana fall innebär totalt 72 kontrakt.

Nokia har också fler 5G-avtal än vad som framgår

Även Nokia verkar ha fler 5G-avtal än vad som framgår i den jämförelse som tidigare har gjorts. I ett meddelande till Ny Teknik skriver Nokia att de har fler än 100 5G-engagemang över hela världen.

Vad Nokia menar med 5G-engagemang specificeras dock inte i meddelandet.

Ser man till nät i drift går det dock bättre för Ericsson än Nokia. Sajten Wireless skriver att Ericsson har sin utrustning i totalt 15 av alla världens 5G-nät som är i drift. Nokia å sin sida har bara sin utrustning i 10 utav näten.

Huawei fortfarande störst inom 5G

Kinesiska Huawei är trots allt fortfarande den största aktören inom 5G, trots att de är blockerade i bland annat USA och Australien. Dessutom är många europeiska länder tveksamma till Huawei och väljer att satsa på 5G-utrustning från Nokia och Ericsson istället.

I dagsläget har Huawei 28 5G-kontrakt med europeiska operatörer.