Foto: Paul2015 / Shutterstock.com

Företagsaffärer

Svenska telekombolaget Ericsson meddelade under tisdagen att man mottagit en order från amerikanska T-mobile, rapporterar Svenska Dagbladet. Uppdraget omfattar infrastrukturen i det amerikanska 5G-nätet och är värt 31,5 miljarder kronor.

Svenska Ericsson och amerikanska T-mobile går ut med ett samarbete rörande 5G-näten i USA. Sammanlagt kommer affären att omfatta tiotals miljarder svenska kronor.

Företagets ledning är mycket nöjda med avtalet, som kommer att landa på motsvarande 31,5 miljarder svenska kronor.

Ericsson spikar mångmiljardavtal

Ericsson har sedan tidigare investerat mycket i telekominfrastrukturen i USA. De har haft andra kunder i landet med mindre uppdrag, men det här blir på långa vägar deras största affär.

Företaget har under tidigare avtal inte avslöjat affärernas ekonomiska omfång, och uttalandet är därför trendbrytande för Ericsson. Frågan om varför det gjorde det denna gång ställdes av TT till Fredrik Jejdling, som är operatörens chef för nätverkande.

– USA-marknaden är så pass viktig för oss, och vi har satsat så pass mycket i USA, så vi tycker det är relevant att nämna det i det här fallet, säger han.

Nätet beräknas vara trafikerat innan hösten 2019.

[Ads1]

Mångårigt avtal med mångfacetterat utbud

Överenskommelsen företagen emellan planeras fortgå i flera år. Att bygga upp ett 5G-nät från grunden går inte på en dag.

Kanske är det därför som T-mobile valt att beställa basstationer som är kompatibla med både 4G och 5G. På så sätt hoppas operatören att snabbt och effektivt kunna lansera det nya nätet landet över, när marknaden är redo för det.

Asiatiska marknader lockar

En marknad som lockar många 5G-spekulanter är Asien, och då närmre bestämt Kina, Sydkorea och Japan.

Ericsson beskriver ett dilemma i vilken marknad företaget ska satsa på. Kina är inte riktigt redo för investeringen ännu, men har en väldigt stor potentiell kundkrets.

Lanseringen verkar i stället gå hem i Japan och Sydkorea, men ländernas storlek gör inte investeringen lika lönsam.