Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Pressbild/Ericsson

Mobilnät

Ericssons 5G-satsning i USA har intensifierats. Det svenska bolaget ska rekrytera 200 programvaruingenjörer till ett nytt center för programvara vars fokus ska ligga på basband. Marknaden på andra sidan Atlanten är företagets största de senaste sju åren.

Svenska Ericsson satsar allt mer på 5G i USA. Bolaget ska öppna ett nytt center för programvara med fokus på basband senare i år. Än är inte platsen för centret bestämt men tänkbara platser är San Diego, Boston eller Texas, uppger Ny Teknik.

– USA är vår största marknad och utgör en fjärdedel av Ericssons affär de senaste sju åren. För att möta behoven från snabbfotade tjänsteleverantörer så stärker vi våra investeringar i USA för att vara ännu närmre våra kunder och för att kunna tillgodose deras planer för 5G-lanseringar, säger bolagets vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Ericsson öppnade så sent som ifjol upp ett center i Austin. Fokuset där har istället varit integrerade kretsar i basstationer för 5G.

Till det nya centret ska Ericsson rekrytera 200 programvaruingenjörer. 

Ericsson flyttar tillverkning till USA

Syftet med investeringen är att stödja utbyggnaden av femte generationens mobilnät som går allt fortare. För att få 5G tillgängligt snabbare ska Ericsson även ta delar av sin tillverkning till USA. Detta kommer ske under årets fjärde kvartal.

– Vi har sett en tilltagande investeringsvilja från de nordamerikanska operatörerna, Börje Ekholm.

Förhoppningen från Ericssons sida är att få ned tiden mellan forskning, utveckling och tillverkning.

Ericsson vill utgöra hälften av alla mobilabonnemang i Nordamerika

Enligt Ericssons beräkningar kommer det finnas 150 miljoner 5G-abonnemang om bara fem år.

Bolaget har som förhoppning att då stå för hälften av alla mobilabonnemang i Nordamerika.

Utöver satsningen på ett nytt center har Ericsson även valt att stärka sitt ai-område. Under året ska man rekrytera 100 specialister inom AI och automation.