Ericssons vd Börje Ekholm och en mobilmastEricssons vd

Mobilnät

Ericsson tror att den globala 5G-utrullningen sker redan i år. Bolaget har satsat mycket på 5G och redan nu har nätverken börjat rullas ut i hela världen, rapporterar Breakit. Ericsson har på senare tid även skrivit flera stora avtal för att kunna fortsätta vara en ledande kraft på 5G-marknaden.

Ericsson kommer börja med global 5G-utrullning redan i år, det uppgav vd:n Börje Ekholm på en presskonferens på Mobile World Congress, skriver Breakit.

Sedan tidigare har Ericsson 5G-avtal med ett tiotal tjänsteleverantörer och man har redan påbörjat utrullningen av de nya 5G-nätverken i Europa, Asien, USA och Australien

Ericsson har köpt antennverksamhet

I utbyggnaden av 5G är det viktigt med kunskap inom antennområdet. För att Ericssons erbjudande inom det området ska bli bättre har man köpt upp Kathreins antennverksamhet. Bolaget har cirka 4 000 medarbetare och ska nu fungera som ett komplement till den kompetens Ericsson redan har inom området.

Affären väntas bli klar någon gång under årets tredje kvartal.

Inleder 5G-samarbete med telekombolag från Qatar

Satsningarna inom 5G tar aldrig slut för Ericsson. Bolaget har dessutom tecknat ett avtal med Ooredoo, ett telekombolag från Qatar. Det 5G-nät man tillsammans ska ta fram ska möjliggöra för smarta städer, VR och IoT.

I dagsläget arbetar Ooredoo med att bygga om drygt tusen basstationer och göra dem redo för det nya nätverket.

Även i Qatars grannland Saudiarabien har man fått upp ögonen för det svenska bolagets 5G-lösningar. Saudi Telecom har lanserat ett nätverk med både hårdvara och andra lösningar från Ericsson. Det är dock inte bara Ericsson som Saudi Telecom tecknat avtal med. Bolaget har även ingått avtal med Ericssons konkurrent Nokia som ska få bygga 5G-nät i Saudiarabien.