Svenska Ericsson ska bygga 5G-utrustning i den brasilianska staden São Paulo. Foto: Thiago Leite/Shutterstock.com
LanseringarSvenska Ericsson fortsätter sina 5G-investeringar. Bolaget har satsat cirka 2,3 miljarder kronor på att bygga 5G-utrustning i Brasilien. Det skriver Ny Teknik. Dessutom höjer Ericsson sin 5G-prognos. Inom fem år tror telekombolaget att omkring 65 procent av jordens befolkning kommer täckas av 5G-nät.
Ericsson bygger 5G-nät över hela världen och är i dag en ledande aktör inom 5G-utbyggnad i konkurrens med Huawei och Nokia. Nästa 5G-satsning för Ericsson blir i Sydamerika. Det svenska bolaget har satsat 1 miljard real, cirka 2,3 miljarder kronor, för att bygga 5G-utrustning i den brasilianska miljonstaden São Paulo.
Investeringen sprids ut över en femårsperiod
Ericssons investering kommer spridas ut under 2020 fram till 2025. Hur investeringen kommer spridas ut beror även på hur Brasiliens auktionering av 5G-frekvenser går.
Brasilianarna har haft planer på att hålla en 5G-auktion men den har fått skjutas upp en gång. När auktionen kan hållas är ännu inte helt klart, men förhoppningen är att det ska bli någon gång under nästa år.
Ericsson skruvar upp sin 5G-prognos
Samtidigt som Ericsson börjar investera i Sydamerika skruvar bolaget även upp sin 5G-prognos i en ny rapport. Bolaget förutspår att omkring 65 procent av jordens befolkning kommer att täckas av 5G år 2025. Det är en rejäl höjning jämfört med förra årets prognos då Ericsson förutspådde att 40 procent av jordens befolkning skulle täckas av 5G. Jämförelsen är dock inte helt korrekt då förra årets rapport bara avsåg slutet av 2024 och inte hela 2025.
Det största genomslaget ser Nordamerika ut att få. Ericsson tror att 74 procent av befolkningen i Nordamerika kommer att täckas av 5G inom fem år. Motsvarande siffra i Europa är bara 55 procent, vilket även är en procentenhet lägre än i nordöstra Asien.
Ericsson tror även att det kommer att finnas omkring 2,6 miljarder 5G-abonnemang och att cirka 45 procent av mobiltrafiken kommer att vara via 5G.