Person sitter med händerna på laptops tangentbord.Nya siffror från IDC visar på fortsatta nedgångar i datorförsäljningen. Foto: guteksk7/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt nya siffror från analysföretaget IDC sjönk datorförsäljningen med 15,3 procent under årets andra kvartal jämfört med samma period 2021. Man har sett att konsumenternas efterfrågan på datorer har försvagats på kort sikt, och enligt Jitesh Ubrani, Research Manager på IDC, riskerar den att bli ännu svagare även på lång sikt. Det skriver ComputerSweden.

I måndags publicerade analysföretaget IDC sin rapport om datorförsäljningen under årets andra kvartal och man kan ganska snabbt konstatera att efterfrågan fortsätter att sjunka.

Det såldes totalt 71,3 miljoner datorer under andra kvartalet, vilket är en minskning på 15,3 procent jämfört med det andra kvartalet 2021.

Nedstängningarna i Kina, kriget och stigande inflation ligger bakom fallet

Försäljningstappet sägs framför allt bero på de pandemirelaterade nedstängningarna i Kina, men situationen har ju inte direkt blivit bättre av krigets effekter och den stigande inflationen.

IDC:s Research Manager Jitesh Ubrani konstaterar att konsumenternas efterfrågan på datorer blivit svagare på kort sikt, och att den nu riskerar att bli ännu svagare även på lång sikt.

HP:s försäljning sjönk mest under det andra kvartalet

Tillverkaren med det största försäljningstappet under det andra kvartalet var HP som backade med hela 27,6 procent. Men även Apple, Acer och Lenovo drabbades av fallande försäljningssiffror.

Här nedanför ser du hur stort försäljningstappet var för olika tillverkare under årets andra kvartal. I parentesen ser du tillverkarens marknadsandel i procent.

  • Lenovo: 12,1 procent (24,6)
  • HP: 27,6 procent (18,9)
  • Dell: 5,3 procent (18,5)
  • Acer: 19,2 procent  (6,9)
  • Apple: 22,5 procent (6,7)
  • Asus: 4,6 procent (6,6)

Det finns ju även andra datortillverkare än de som är listade här ovanför. Enligt IDC:s rapport sålde tillverkarna i gruppen ”övriga” totalt 12,6 miljoner enheter, vilket ger en marknadsandel på 17,7 procent.