En fiskekrok drar ett kreditkort över ett tangentbord i syfte att symbolisera kreditkortsfiske.Fyra av tio svenskar drabbas av bedrägeriförsök på internet. Samtidigt är också majoriteten av svenskarna oroliga för att bli utsatta. Foto: wk1003mike/Shutterstock

Säkerhet

Nya siffror från undersökningen Svenskarna och internet 2021 visar att fyra av tio personer råkar ut för bedrägeriförsök online. Det skriver PC för alla. Så många som nio av tio känner dessutom en oro inför att bli drabbade.

Bedrägeriförsök online är svåra att förebygga för myndigheter och har varit en nagel i ögat för polisen under lång tid. Samtidigt är majoriteten av svenskarna rädda eller oroliga för att råka ut för bedrägeriförsök på internet.

Fyra av tio blir utsatta för bedrägeriförsök

Undersökningen gjord av Internetstiftelsen, Svenskarna och internet 2021, visar oroväckande siffror. Så många som fyra av tio personer har blivit utsatta för någon form av bedrägeriförsök online det senaste året. Det kan handla om bedrägeriförsök via mejl, sms eller andra medel som bedragarna använder för att komma åt individer.

Men även om fyra av tio råkar ut för bedrägeriförsök så är långt fler oroliga. Majoriteten av svenskarna upplever oro för att bli utsatta för bedrägeriförsök på internet. Av dessa är det dessutom fyra av tio personer som känner stor oro.

Om man ser till äldre individer förändras statistiken. Då känner majoriteten stor oro över eventuella bedrägeriförsök online. Samtidigt är det just äldre personer som är minst utsatta för bedrägeriförsök i praktiken.

Hot och utpressning gäller fem procent

Undersökningen Svenskarna och Internet 2021 visar också att fem procent av de drabbade dessutom blir utsatta för någon form av utpressning eller hot. Utpressning och hot inkluderar sådant som att bedragaren hotar med att låsa datorn, om den utsatta personen inte ger bedragaren exempelvis pengar eller kontouppgifter.

En vanlig form av utpressning är också att bedragaren skickar mejl som påstår att offrets webbkamera blivit hackad och att det därifrån tagits känsliga bilder som kommer att läckas om bedragaren inte får någonting i utbyte.

All statistik från Internetstiftelsens undersökning är hämtad från de senaste tolv månaderna.