Närbild på macbook air-logga på dator.I juli kommer Apples nya modell av MacBook Air, och detta blir den första datorn med tillverkarens senaste värstingchip M2. Foto: Varavin88/Shutterstock.com

Lanseringar

I måndags lanserade Apple den senaste Macbook Air-modellen som förutom uppdaterad design och stöd för magsafe-laddning har utrustats med tillverkarens nya M2-chip. Men smakar det så kostar det – prislappen startar på 16 495 kronor. Det skriver Ny Teknik.

Apples nya Macbook Air landar på marknaden i juli och enligt tillverkarens beskrivning av den uppdaterade modellen verkar det som att vi har något att se fram emot. Huvudnumret är utan tvekan Apples helt nya toppchip M2, som lanserades under öppningen av utvecklarkonferensen WWDC 2022.

Upp till 40 procent snabbare än ”gamla” MacBook Air

Enligt Apple ska M2-kretsen göra nya MacBook Air 40 procent snabbare än sin föregångare. Värstingchipet har åtta prestanda- och effektivitetskärnor som kombineras med en grafikprocessor med upp till tio kärnor.

M2 är precis som M1-chipet byggt med 5 nm-teknik, men ”ombord” finns det 25 procent fler transistorer och minnesbandbredden har utökats till 100 GB/s. Grundutförandet av nya MacBook Air, som har åtta cpu- och gpu-kärnor, kommer med 8 GB gemensamt minne och 256 GB lagring.

Apple menar att nya Macbook Air ska kunna utföra större och mer komplexa arbetsuppgifter än modellen med M1-chipet, och tack vare en prestandaförbättring på 18 procent ska det exempelvis gå 20 procent snabbare att använda effekter och filter i Photoshop.

Uppdatering av designen

Den senaste Macbook Air-modellen kom med M1-chipet som bidrog till en välkommen uppdatering gällande både prestanda och batteritid. Däremot fanns det en del övrigt att önska rent designmässigt. 

Men det har Apple ändrat på. Den nya Air har fått en Liquid Retina-panel på 13,6 tum som går längre ut mot kanterna, och den uppdaterade designen innebär att datorn har en utskärning högst upp på skärmen, även kallad notch, som till exempel ger plats för webbkameran.

Och på tal om webbkameran har den nu fått en 1080p-upplösning och större bildsensor.

Kostar från 16 495 kronor

Fler trevligheter med nya Air är att den kommer med två Thunderbolt-portar och stöd för magsafe-laddning. Men alla fina egenskaper är inte gratis. Prislappen på Macbook Air startar på 16 495 kronor.