En bild på Ericssons logga och 5G-mastHårt arbete väntar nätleverantören Ericsson när 5G-investeringarna ökar. Foto: Jari J / Shutterstock

Rapporter

Nätleverantörerna lär jubla när de läser analysföretaget IDC:s senaste rapport. 5G-investeringarna kommer nämligen öka med nästan 120 procent årligen de kommande fem åren. I slutet av året kommer de första 5G-tjänsterna rullas ut.

Huawei, Ericsson och andra nätleverantörer ser ut att gå en positiv framtid till mötes. Enligt analysföretaget IDC:s senaste rapport kommer nämligen 5G-investeringarna öka med 118 procent varje år de kommande fem åren.

IDC tror att marknaden för 5G och 5G-relaterade nätverk kommer växa från nuvarande 528 miljoner dollar till 26 miljarder dollar till slutet av 2022.

Första 5G-tjänsterna rullas ut i år

Redan i år väntas de första 5G-tjänsterna börja rullas ut och nästa år väntas bli mycket viktigt för mobilindustrin. Då ser det nämligen ut som att de första telefonerna med stöd för 5G kommer nå marknaden.

Vilken mobiltillverkare som blir först återstår att se men OnePlus är en mobiltillverkare som verkar släppa en 5G-telefon nästa år. Redan i år ryktades det att den kinesiska tillverkaren skulle komma med en 5G-telefon men så blev inte fallet.

Den amerikanska jätten Apple är dock inte lika het på gröten. Istället ser det ut som att tillverkaren inte släpper en mobiltelefon med stöd för 5G förrän någon gång under 2020.

[Ads1]

Post- och Telestyrelsen håller i 5G-auktioner

I Sverige pågår 5G-arbetet för fullt och Post- och Telestyrelsen kommer hålla i flera auktioner. Den första auktionen kommer hållas redan i vinter och gälla 700-MHz-bandet. Auktionen drar igång i början av december och väntas avslutas någon gång innan nyårsskiftet. Vilka som kommer vara med på auktionen har inte offentliggjorts men sista ansökningsdagen var 4 november.

Auktionen för 3,5 GHz-bandet kommer även dra igång snart och den ser ut att bli klar någon gång under 2019 eller absolut senast i början av 2020. 3,5 GHz-bandet sägs vara det viktigaste när det gäller 5G-utbyggnaden i Europa.