Händer som hackar en laptop.Den kinesiska tillverkaren av telekomutrustning, ZTE, samarbetar med YesWeHack för att säkerställa säkerheten och kvaliteten på sina 5G-produkter. Varje bugg som upptäcks belönas med en summa pengar. Foto: 13_Phunkod/Shutterstock

Säkerhet

ZTE, kinesisk tillverkare av utrustning inom telekom, vill säkerställa kvaliteten hos sina produkter genom att belöna buggjägare med pengar. Varje bugg inom ZTE:s 5G-produkter som blir hittad ger en summa pengar. Det rapporterar ComputerSweden och ZDNet.

YesWeHack har fått i uppdrag av ZTE att testa telekomutrustning för 5G. Målet är att söka efter buggar. För varje bugg som blir upptäckt väntar en belöning på upp till 2 000 dollar, 2 311 dollar för att vara exakt.

Cybersäkerhet inom 5G växer

Buggar medför säkerhetsrisker, och det är en av anledningarna till varför ZTE valt att anlita YesWeHack. För ZTE är det viktigt att deras produkter är ansedda att vara pålitliga och säkra. Det gäller inte minst med tanke på kommersialiseringen av 5G-nätverk.

I ett uttalande klargör YesWeHack att 5G-nätets möjlighet att ha mängder av enheter och system uppkopplade mot sig samtidigt innebär en större potentiell attackyta för cyberkriminella.

– 5G:s förmåga att hantera massiva IoT-kopplingar introducerar långt fler uppkopplade enheter, vilket innebär en mycket större attackyta, skriver YesWeHack.

Bland de produkter som ZTE vill att YesWeHack ska undersöka finns molntjänster, delar till smarta hem, IoT-system och smartphones. Och alla är kopplade till 5G.

Buggfynd belönas med flera tusen dollar

Som morot har ZTE sagt att de kommer att belöna varje funnen bugg med upp till 2 311 dollar, motsvarande cirka 20 250 svenska kronor. Ju allvarligare buggen är, desto mer ersättning får YesWeHack.

Säkerhetschef för ZTE, Zhong Hong, säger att det här är ett sätt för ZTE att påvisa transparens och öppenhet för sina kunder. Genom buggjakten hoppas han att användare till deras produkter ser deras ständiga säkerhetsutveckling.

Dessutom hoppas Zhong Hong på att samarbetet med YesWeHack kommer att leda till förbättrad säkerhet i ZTEs 5G-produkter. Och att detta i förlängningen kommer att hjälpa dem med framtida utmaningar.

– Vårt samarbete med YesWeHack kommer hjälpa stärka säkerheten för ZTE:s produkter och tackla nya utmaningar som kommer med kommersialiseringen av 5G-nätverk, säger säkerhetschefen.