Närbild på person som har händerna på tangentbordmed 5g-symboler som hovrar ovanför.Lyckas vi dra nytta av 5G-nätets fulla potential kan tekniken bidra till ett rejält lyft för Sveriges BNP. Bild: Golden Dayz/Shutterstock.com

Rapporter

TechSverige har nyligen släppt rapporten Miljarder skäl för 5G som visar att femte generationens nätverk har möjlighet att ge Sveriges BNP ett årligt lyft på 126 miljarder kronor. Enligt näringspolitiska experten Robert Liljeström gäller det nu att Sverige också tar vara på dessa möjligheter, skriver Telekom idag.

Historiskt sett har Sverige legat i framkant när det gäller etablering av nya nätverk, men utrullningen av 5G bryter trenden. Och det har såklart mycket att göra med de försenade 5G-auktionerna. Nu har operatörerna dock storsatsat, när det gäller både pengar och tid, vilket har fått fart på utbyggnaden över hela landet.

Enligt TechSveriges nya rapport ”Miljarder skäl för 5G” kan 5G-tekniken bidra till BNP-ökningar på hela 126 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 2 procent av landets totala BNP.

4 åtgärder för att optimera 5G-nätets potential

Enligt Robert Liljeström, näringspolitisk expert, är utvecklingen av en hållbar samhällsservice beroende av hur snabbt och på vilket sätt offentlig sektor och marknaden kan införa och nyttja 5G-tekniken.

I rapporten presenterar TechSverige fyra åtgärder, genom vilka man ska kunna dra nytta av 5G-nätets fulla potential. Vi listar dem här nedanför.

För att optimera 5G-potentialen bör man

  • Stötta en effektiv och ändamålsenlig utbyggnad
  • Införa ett konnektivitetslyft för en smart och hållbar samhällsservice
  • Öka kompetensen om 5G
  • Driva på 5G-utvecklingen inom EU

Sverige måste ta vara på möjligheterna

Robert Liljeström menar att det nu gäller för Sverige att också ta vara på möjligheterna som femte generationens nätverk för med sig.

– För att lyckas krävs breda samarbeten och förmågan att utnyttja hela marknadens innovations- och investeringskraft. Politiken spelar en avgörande roll genom att höja ambitionsnivån och skapa gynnsamma förutsättningar, säger han i ett pressmeddelande.