En bild på Storbritanniens försvarsminister Gavin WilliamsonStorbritanniens försvarsminister Gavin Williamson. Foto: astudio

Mobilnät

Huawei är världens största leverantör av 5G och man har säkrat 5G-kontrakt över hela världen. Det finns dock en viss oro kring bolagets framfart. I Storbritannien är man rädda för att den kinesiska säkerhetstjänsten ska använda Huawei som en trojansk häst. 

Huaweis framfart inom 5G oroar Storbritannien. Den kinesiska leverantören har ett finger med i spelet på många marknader världen, däribland den brittiska. Det är inget som uppskattas av försvarsminister Gavin Williamson. Men det är inte främst det kinesiska bolaget han oroar sig över utan mer den kinesiska staten.

– Vi måste erkänna det faktum som nyligen blivit känt: att den kinesiska staten ibland agerar på ett skadligt sätt, säger Gavin Williamson, till The Times.

Bolaget kan användas som trojansk häst

Flera västländer oroar sig för att Huawei ska användas som en trojansk häst av säkerhetstjänsten i Kina.

Frågan kring hur mycket inflytande Huawei ska få på den brittiska marknaden har nått hela vägen till MI6, den brittiska underrättelsetjänsten.

USA vill förhindra amerikanska bolag från att använda Huawei

Det är inte bara i Storbritannien man oroar sig för Huaweis framfart. Även i USA är man mycket oroliga. Enligt tidigare uppgifter till Reuters förbereder USA en exekutiv order som ska hindra bolag från USA att använda 5G-utrustning från de kinesiska bolagen Huawei och ZTE.

USA vill liksom Storbritannien bojkotta Huawei av säkerhetsskäl.

Huawei är världens största leverantör av 5G

Trots oron världen över har det kinesiska bolaget lyckats säkra 26 5G-kontrakt runt om i världen på bara ett år. Det gör företaget till den största leverantören av 5G, större än exempelvis den svenska konkurrenten Ericsson.

De stora framgångarna under året gör att intäkterna för året förutspås landa på omkring 109 miljarder dollar, cirka 985 miljoner kronor. Det är första gången som Huaweis intäkter passerar 100 miljarder dollar.