Det händer med mobila bredbandet när 5G lanseras

Undersökningar

Möjligheten att surfa snabbare möjliggörs varje gång ett nytt mobilt nätverk presenteras. När lanseringen av 5G närmar sig är det många stora förändringar som väntar jämfört med dagens 4G-nätverk. Förutom en hastighet som är uppemot tio gånger så snabbt som dagens 4G kommer nätverket spela en stor roll för framtidens teknik.

Stor skillnad i hastighet

5G kommer att revolutionera det mobila nätet. Med en hastighet som uppges vara mellan fem till tio gånger så snabbt som dagens 4G-nätverk kommer användarna uppleva en enorm skillnad i det vardagliga surfandet. Även bättre pålitlighet och låga fördröjningar är stora förbättringar från dagens 4G-nät. Många olika tekniska uppfinningar kommer även dra nytta av nätverket. 

VR har blivit allt populärare och tekniken fortsätter att utvecklas. Med 5G kommer upplevelsen kännas verkligare än någonsin. Men det är främst när det kommer till arbetet med artificiell intelligens, och självkörande bilar, som det mobila nätverket är helt avgörande.

Självkörande bilar skulle inte ha någon framtid om det inte vore för 5G-nätverket. Med hög hastighet och inga fördröjningar blir säkerheten bättre och bilen kommer att kunna ta snabbare beslut till följd av vad som händer på vägen. Nätverket möjliggör även för kommunikation mellan bilarna som även det bidrar till ökad säkerhet.

5G presenteras på vinter-OS

Det mest troliga är att dagens mobila bredband inte kommer att vara kompatibla med det nya nätverket. De som vill kunna utnyttja femte generationens nätverk tidigt kommer med största sannolikhet behöva införskaffa sig nya mobila bredband som har stöd för 5G. När 4G ersatte 3G var det samma problem och lösningen blev att man tillverkade produkter som hade stöd för båda nätverken. Det är troligt att det blir så även vid denna generationsväxling.

Det stora testet av den femte generationens mobila nätverk kommer att genomföras på vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea. Men inom ett par år kan man förvänta sig att det har tagit fart även i Sverige.